U srijedu Evropski parlament glasa o Barrosu

Radiosarajevo.ba
U srijedu Evropski parlament glasa o Barrosu

Zastupnici Evropskog parlamenta glasat će u sljedeću srijedu, 16. septembra, o ponovnu imenovanju Joséa Manuela Barrosa za predsjednika Evropske komisije u sljedećih pet godina, odlučili su u četvrtak u Bruxellesu čelnici političkih grupa u EP-u, saopštenje je iz Parlamenta.

„Zastupnici Evropskog parlamenta glasat će 16. septembra o tome hoće li imenovati Josea Manuela Barrosa drugi put za predsjednika Evropske komisije. Današnji sastanak čelnika političkih grupa donio je jasnu odluku kojom se šalje snažan signal građanima Evrope. U vrijeme ekonomsmke krize ne možemo si dopustiti politički vakuum', rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek.

Budući da će se glasovati po pravilima Ugovora iz Nice, Barrosu će trebati samo obična većina prisutnih zastupnika, koju će, po svemu sudeći, i dobiti.

Međutim, velika je vjerovatnost da Barroso dobije vrlo tanku većinu i u tom slučaju će rasti pritisak da se o predsjedniku EK-a ponovno glasa kad i ako Lisabonski ugovor stupi na snagu. U tom slučaju Barroso bi morao dobiti natpolovičnu većinu svih 736 zastupnika, što znači najmanje 369 glasova, a to je puno teže. Bude li drugog glasanja, očekuje se da će biti puno suzdržanih, u prvom redu među socijalistima i liberalima. Kako je potrebna natpolovična većina, suzdržani su glasovi zapravo glasovi protiv.

Barroso je jedini kandidat da naslijedi samog sebe na mjestu predsjednika Evropske komisije u sljedećih pet godina. U julu su ga službeno imenovali čelnici 27 zemalja članica, a sada treba dobiti podršku zastupnika Evropskog parlamenta.

Liberali i socijalisti pokušali su, zasad bez uspjeha, već sada dobiti garancije da će se o predsjedniku Evropske komisije ponovno glasovati ako Lisabonski ugovor stupi na snagu.

Čelnik socijalističkog zastupničkog kluba Martin Schulz tvrdi da „nije još sve gotovo“. „To pitanje ostaje na dnevnom redu, jer ako se Barroso zadovolji tankom većinom, biće politički slab“, rekao je Schulz.

Također, puno Evropskih pravnika drži da bi se moralo ponovno glasovati, a očekuje se da bi to mogli tražiti i čelnici nekih zemalja članica.

radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije