Omnibus za direktnu demokratiju u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Omnibus za direktnu demokratiju u Sarajevu

U organizaciji Goethe Instituta i njemačke organizacije „Više demokratije“ (Mehr Demokratie, e. V.), Omnibus za direktnu demokratiju stiže i u Sarajevo.

Omnibus za direktnu demokratiju u okviru svog desetomjesečnog putovanja pod nazivom „Demokratija u pokretu“ (Democracy in Motion) u Sarajevo će stići 13. septembra u nedjelju.

Autobus već dvadeset i dvije godine putuje zemljama Evrope a „putnici“ po zemljama i gradovima promoviraju ideju direktne/neposredne demokratije, po projektu „Socijalne plastike“ umjetnika Josepha Beuysa.

Krajem prošlog vijeka malo ko je toliko izmijenio umjetnički svijet kao Joseph Beuys koji je čovjeka gledao kao mjerilo svega.

Počev od saznanja da je kreativnost karakteristika ljudskog bića, Beuys je primjenjivao širi pojam umjetnosti, koji je prevazilazio estetsku dimenziju, bavio se pitanjima kulture, prirode i socijalnim strukturama.

Osnivanjem „Organizacije za direktnu demokratiju putem narodnog glasanja“ Beuys je našao ekvivalent za svoj utopijski koncept društva kao „Socijalne plastike“.

Kako je Beuys putujući autobusom kroz Njemačku razgovarao s običnim građanima o „više demokratije“, tako je nakon njegove smrti 1987. godine, njegov projekat nastavio živjeti tako što u autobusu putuju stručnjaci koji s građanima gradova u kojima odsjedaju razgovaraju o demokratiji i direktnom učešću građana u vlasti.

Ove godine Omnibus dolazi u zemlje jugoistočne Evrope u organizaciji Goethe Instituta i organizacije „Više demokratije“.

U Sarajevu će putnici Omnibusa biti na raspolaganju građanima i građankama u utorak, 15. septembra, od 10 do 18 sati ispred Katedrale.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije