Otvoren PitchWise - festival ženske umjetnosti

Radiosarajevo.ba
Otvoren PitchWise - festival ženske umjetnosti

U Historijskom muzeju BiH danas u podne otvoren je četvrti PitchWise – festival ženske umjetnosti koji organizira Fondacija CURE iz Sarajeva.

Festival je otvoren izložbom fotografija „Feministički mirovni aktivizam u regiji bivše Jugoslavije“, autorica Vesne Pavlović i Biljane Rakočević.

„Zašto smo izabrali ovu izložbu da s njom počnemo? Zato što nam je jako važno da se pokaže sav rad unazad 10 godina i više, što su uradile naše fenomenalne prijateljice aktivistkinje, fotografkinje Vesna Pavlović i Biljana Rakočević. Sretne smo što je Biljana tu sa nama, i bilo nam je veoma teško da se odlučimo samo za deset fotografija jer ih ona u ovom momentu ima oko 1800. Ipak, sretne smo da možete vidjeti i ovih deset,“ kazala je Jadranka Miličević iz Fondacije CURE.



Jedna od autorica fotografija, Biljana Rakočević, prvi put je na PitchWise – u i kroz dokumentarnu fotografiju predstavlja retrospektivu rada Žena u crnom.


„Neke od fotografija su još iz '91., od osnivanja Žena u crnom koje se već skoro dvadeset godina solidariziraju sa ženama sa Balkana i cijelog svijeta. To se posebno vidi na fotografijama „Da ne zaboravimo Srebrenicu“. Uostalom, sve emocije ćete vidjeti na fotografijama“, kaže Biljana Rakočević.

Mlade reperke Sarah i Eya odrepale su zatim nekoliko numera o tome kako je biti mlada bh. umjetnica.

Osim festivalskih radionica, za prvi dan PitchWise-a planirana je predstava teatra potlačenih, koju sa djevojkama iz cijele BiH priprema mostarski dramski pedagog Sead Đulić. Na istom mjestu, u klubu Cinemas večeras će publiku zabavljati Djana Flore iz Lyonna (Francuska).

Festival PitchWise traje od 11. do 13. septembra 2009. godine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije