Nezakonito zaposleni šefovi 15 klinika?

Radiosarajevo.ba
Nezakonito zaposleni šefovi 15 klinika?

Menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) šefove 15 klinika nezakonito je zaposlio na određeno vrijeme, period koji ne postoji ni u aktima ove ustanove, utvrdila je Inspekcija rada Kantona Sarajevo.

Osim ove nepravilnosti, predstavnici Ministarstva zdravlja KS nisu sigurni da je i posljednja procedura izbora Farisa Gavrankapetanovića za generalnog direktora Kliničkog centra urađena u skladu sa zakonom. Kažu kako Ministarstvo, iako je suosnivač KCUS i njegov finansijer, uopće nije bilo uključeno u izbor generalnog direktora.

Inspektor rada KS u svom nalazu je konstatovao kako je menadžment KCUS sa 26 šefova klinika sklopio ugovor na neodređeno, a sa preostalih 15 šefova, iako obavljaju isti posao, sklopio ugovor na određeno vrijeme. On je upozorio da je menadžment KCUS ovim doveo u pitanje jednakost postupanja i pružanja mogućnosti u pogledu zaposlenja. Inspektor je utvrdio da ni aktima KCUS nije utvrđeno imenovanje na poziciju šefa klinike na određeno vrijeme.

"Predstavnici KCUS objasnili su kako je diskreciono pravo poslodavca da na radno mjesto šefa klinike imenuje zaposlenike na neodređeno vrijeme, a šefa druge klinike na određeno vrijeme. Na ovakav način poslodavac je prekršio ne samo domaće zakonodavstvo nego i međunarodne konvencije o ljudskim pravima", upozorio je inspektor.

Mustafa Cuplov, ministar zdravlja KS, kaže da nije dobio inspekcijski nalaz, te da će, čim ga dobije, postupiti u skladu sa preporukama. Komentirajući izbor generalnog direktora, kazao je kako je bilo logično očekivati da u ovoj proceduri bude uključeno i resorno ministarstvo.

"Suosnivači smo KCUS još od 1998. godine i dva naša predstavnika su članovi Upravnog odbora. Praksa je da direktore zdravstvenih ustanova u KS imenuje UO, potom potvrđuje resorni ministar i šalje na Vladu koja sve to aminuje", istakao je Cuplov.

Selma Ljuca, rukovodilac Sektora pravnih, kadrovskih i administrativnih poslova KCUS, kaže kako je procedura izbora generalnog direktora formalno-pravno ispoštovana.

"Na konkursu Faris Gavrankapetanović bio je jedini kandidat. Njegova dokumentacija bila je uredna i potpuna. Komisija je napravila izvještaj Upravnom odboru, koji ga je imenovao za direktora. I nigdje nije propisano da je UO dužan da o ovom postupku obavijesti osnivača Kliničkog centra", objasnila je Ljuca.

Ona tvrdi da je Faris Gavrankapetanović, generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, određen broj šefova klinika imenovao na određeno vrijeme zbog inicijative o spajanju klinika.

"Već godinu traje inicijativa da nekoliko klinika bude spojeno po srodnosti. Zbog toga, ali i zbog lakšeg praćenja rada pojedinih klinika, generalni direktor 15 šefova klinika imenovao je na određeno vrijeme. Ostalih 26 šefova klinika imenovao je neodređeno vrijeme", dodala je Ljuca.

Nezavisne/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije