Ukradena bista Voje Dimitrijevića ispred ALU

Radiosarajevo.ba
Ukradena bista Voje Dimitrijevića ispred ALU

U noći između  ponedjeljka i utorka, 14. na 15. maj 2012, ispred sarajevske Akademije likovnih umjetnosti ukradena je bista Voje Dimitrijevića, eminentnog umjetnika, vrlo značajnog  za Bosnu I Hercegovinu.

Kako je saopćila ova institucija, ovo  nije prvi slučaj da nestaje imovina ispred sarajevske akademije. Već su nekoliko puta skidani i otuđivani bakreni  oluci sa ALU, te nikada nije pronađen počinitelj, iako je svaki put blagovremeno krađa prijavljena policiji.

„Upravu ALU čudi kako je moguće da se dešavaju ovakvi slučajevi s obzirom da se na šetnici Obala Maka Dizdara nalaze i veleposlanstva i druge, vrlo čuvane institucije“, upitali su iz Akademije.

Pojasnimo - na potezu od Ajfelovog mosta do mosta Čobanija na dužnosti danonoćno stoje policajci čija je dužnost da brinu o stranim veleposlaništvima i zgradi DPO (Gradska vlada). Takođe, ova lokacija se snima nadzornim kamerama. Kako je počiniocima uspjelo ukrasti bronzanu bistu tešku osamdesetak kilograma i utovariti je u kamion, trebao bi odgovoriti MUP KS.

Sarajevska policija trenutno nema više informacija o ovom događaju.

Dimitrijević je jedan od umjetnika koji su oformili Collegium Artisticum, partneri u poduhvatu te 1939. bili su Ana Rajs, Oskar Danon i Jahiel Finci. Također, ovaj socijalno angažovani umjetnik bio je jedan od učesnika formiranja Udruženja likovnih umjetnika BiH, kao i sarajevske Škole likovnih umjetnosti, gdje je bio direktor i profesor.

Državnu školu za umjetnike, on je završio u Beogradu 1936, a potom se usavršavao u pariškom ateljeu Andrea Lota.

Dimitrijević je preminuo u svom rodnom gradu, 12. avgusta 1980.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije