Protesti i u Portugalu Protesti u Portugalu
16. septembar 2012. u 11:19
Protesti i u Portugalu
0

Najmanje 100.000 ljudi izašlo je na ulice Lisabona i drugih portugalskih gradova, u znak protesta zbog novih mjera štednje koje je nedavno najavila vlada desnog centra te zemlje.

Organizatori protesta ocijenili su da je u subotu na protestima u  Lisabonu učestvovalo oko 50.000 ljudi, isto toliko i u drugom po veličini gradu Portu, a još nekoliko hiljada u 30 drugih gradova.

U prijestonlici Lisabonu, demonstranti su se, ispred zgrade parlamenta, sukobili s policijom, ali u incidentima niko nije povrijeđen, prenosi France Press.

Studenti i umjetnici pozvali su na proteste preko društvene mreže Facebook, a podržali su ih i krajnje desničarske partije, kao i najveći portugalski sindikat CGTP, koji je najavio velike proteste krajem mjeseca.

Noseći transparente "Stop socijalnom terorizmu" i "Država će uskoro krasti od mrtvih", demonstranti su se suprotstavili posljednjim strogim mjerama štednje koje je vlada objavila prije nedjelju dana, u nastojanju da postigne svoje ekonomske ciljeve.

Portugal mora da ispuni ciljeve za smanjenje deficita, kako bi ta zemlja dobila dodatna sredstva, u okviru paketa pomoći od 78 milijarde eura dogovorenog prošle godine s Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Portugalska ekonomija je u drugom kvartalu potonula za 1,2 posto, daleko bržim tempom u odnosu na 0,1 posto s početka godine, dok se za čitavu godinu prognozira pad od tri posto.

Zbog toga je premijer Pedro Passos Coelho objavio povećanje doprinosa za socijalnu zaštitu za radnike u javnom i privatnom sektoru, kao i smanjenje doprinosa zaposlenima, s obzirom na nezaposlenost koja je dostigla skoro 15 posto.

Ali, od kada je najavio nove mjere, Coelho se suočio s kritikama ne samo opozicije, već i nekih od svojih političkih saveznika.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond pristali su u utorak da ublaže ciljeve za smanjenje deficita Portugala za 2012. i 2013. godinu.

Fena/Radiosarajevo,ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga