Protesti i u Portugalu Protesti u Portugalu
16. septembar 2012. u 11:19
Protesti i u Portugalu
0

Najmanje 100.000 ljudi izašlo je na ulice Lisabona i drugih portugalskih gradova, u znak protesta zbog novih mjera štednje koje je nedavno najavila vlada desnog centra te zemlje.

Organizatori protesta ocijenili su da je u subotu na protestima u  Lisabonu učestvovalo oko 50.000 ljudi, isto toliko i u drugom po veličini gradu Portu, a još nekoliko hiljada u 30 drugih gradova.

U prijestonlici Lisabonu, demonstranti su se, ispred zgrade parlamenta, sukobili s policijom, ali u incidentima niko nije povrijeđen, prenosi France Press.

Studenti i umjetnici pozvali su na proteste preko društvene mreže Facebook, a podržali su ih i krajnje desničarske partije, kao i najveći portugalski sindikat CGTP, koji je najavio velike proteste krajem mjeseca.

Noseći transparente "Stop socijalnom terorizmu" i "Država će uskoro krasti od mrtvih", demonstranti su se suprotstavili posljednjim strogim mjerama štednje koje je vlada objavila prije nedjelju dana, u nastojanju da postigne svoje ekonomske ciljeve.

Portugal mora da ispuni ciljeve za smanjenje deficita, kako bi ta zemlja dobila dodatna sredstva, u okviru paketa pomoći od 78 milijarde eura dogovorenog prošle godine s Evropskom unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Portugalska ekonomija je u drugom kvartalu potonula za 1,2 posto, daleko bržim tempom u odnosu na 0,1 posto s početka godine, dok se za čitavu godinu prognozira pad od tri posto.

Zbog toga je premijer Pedro Passos Coelho objavio povećanje doprinosa za socijalnu zaštitu za radnike u javnom i privatnom sektoru, kao i smanjenje doprinosa zaposlenima, s obzirom na nezaposlenost koja je dostigla skoro 15 posto.

Ali, od kada je najavio nove mjere, Coelho se suočio s kritikama ne samo opozicije, već i nekih od svojih političkih saveznika.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond pristali su u utorak da ublaže ciljeve za smanjenje deficita Portugala za 2012. i 2013. godinu.

Fena/Radiosarajevo,ba

comments powered by Disqus

Hoće li se fudbalska reprezentacija BiH plasirati na Evropsko prvenstvo?

Da
Ne
Ne pratim fudbal