Svađa reisa i episkopa oko teme 'čija je BiH' Cerić: Nisam ja muftija, već reis
11. septembar 2012. u 16:48
Svađa reisa i episkopa oko teme 'čija je BiH'
0

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić i episkop Srpske pravoslavne crkve (SPC) Grigorije gotovo su se posvađali u utorak sudjelujući u jednoj od rasprava posvećenoj pomirenju i toleranciji koja je upriličena u okviru Svjetskog susreta za mir što ga je u Sarajevu organizirala Zajednica svetog Egidija.
Cerić, pravoslavni episkop i vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, bili su uvodničari na okruglom stolu pod naslovom "Sarajevo poslije 20 godina: od konflikta do susreta?"

Raspravu, koja je bila na rubu incidenta, potaknula je tvrdnja episkopa zahumsko-hercegovačkog Grigorija kako je reis Cerić tijekom njihova zajedničkog boravka u Sjedinjenim Državama, u razgovoru s newyorškim rabinom Arthurom Schneierom, govorio da bi Bosna i Hercegovina morala biti država Bošnjaka, kad već Srbi i Hrvati imaju svoje države.

"Znam da mu je (rabinu) rekao uvaženi muftija: 'Hrvati imaju Hrvatsku, Srbi imaju Srbiju pa zašto nama ne date jednu državu Bosnu i Hercegovinu'", izjavio je Grigorije pred brojnom publikom koja je neočekivanu raspravu dočekala zbunjeno, a potom i još neobičnije reagirala - plješćući naizmjenice dvojcu uključenom u polemiku.

'Nisam ja muftija, već reis'


Episkop Grigorije

Cerić je na Grigorijeve tvrdnje odmah reagirao: prvo, kako on nije muftija nego reis-l-ulema, a potom dodajući da newyorški rabin sigurno nije osoba koja bi odlučivala o tome kako BiH treba izgledati pa s njim o tome nije imao što ni razgovarati. Konstatirao je ipak kako je točno to da su nakon raspada bivše SFRJ sve novonastale države osim BiH postale nacionalne.

"Najuvaženiji reis-u-ulema, vi kao ni ja ni kardinal nemamo drugu zemlju osim ove niti hoćemo da je imamo. Mi hoćemo da ova zemlja bude zemlja svih podjednako."

Episkop je uzvratio tvrdnjom kako je Cerić tijekom razgovora vođenog u SAD izjavio i "da nema hebrejstva bez hebrejske države pa tako ni islama bez islamske države" da bi Cerić na to konstatirao kako mu Grirogije "podmeće" i "laže".  Grigorije je ustvrdio i kako je istinski problem u BiH to što se ona pokušava praviti bez Srba i Hrvata.

Cerić je oštro uzvratio tvrdnjom kako se onim što govori Grigorije njemu zapravo pokušava uskratiti pravo da bude musliman:

"Takve optužbe su i dovele do genocida protiv mog naroda kao što je antisemitizam doveo do holokausta. Ja mislim da s tim treba prekinuti. (...) Ponosan sam zato što sam musliman i zato što smo većina - iako neki kažu da nas je previše u Bosni pa smo zato opasnost. I s druge strane, nema Bosne bez Bošnjaka i to treba kazati", konstatirao je reis Cerić poručivši kako su svi dobrodošli u BiH, javlja portal SEEbiz.eu.

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga