Ko su kandidati za načelnike sarajevskih općina? Dragan Vikić
08. august 2012. u 12:03
Ko su kandidati za načelnike sarajevskih općina?
0

Kandidatske liste, dostavljene Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIKBiH), prolaze posljednju provjeru. Ovjerene liste od strane CIK-a sada su vraćene strankama, koje ih još jednom provjeravaju, a krajem ove sedmice očekuje se da bi CIK trebao imati finalizirane liste.

CIK je, inače, krajem prošlog mjeseca ovjerio 2,251 kandidatsku listu na kojima su 30,352 imena, od čega njih 551 jesu kandidati i kandidatkinje za načelnike/gradonačelnike. Komisija je odbila ovjeriti 113 kandidata – uglavnom zbog neusklađenosti listi sa zakonskim pravilima o zastupljenosti spolova.

Kandidatkinje Naše Stranke

I upravo se taj segment prvi uočava pogledaju li se predloženi kandidati za sarajevske općine. Naime, od sedam stranaka, čije je kandidate portal Radiosarajevo.ba provjerio na ovjerenim listama, samo je Naša stranka ponudila kandidatkinje za načelnice u četiri sarajevske općine.*

*Napomena: Dan nakon objave ovog teksta (9. avgusta), saopćenjem se oglasila i Narodna stranka Radom za boljitak sa informacijom da je Alma Čardžić njihova kandidatkinja za načelnicu Općine Novi Grad. Informaciju pogledati na kraju ovog teksta


Lejla Somun-Krupalija

Lejla Somun-Krupalija tako se kandidovala za načelnicu Općine Centar, a Sabina Ćudić za načelnicu Novog Sarajeva. Ajla Šišić njihova je odabranica za načelnicu sarajevskog Novog Grada, dok je Arijana Aganović predložena za načelnicu Starog Grada. 


Sabina Ćudić

S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratska unija (SDU), Stranka za BiH (SBiH) – pa čak ni Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu ponudili niti jednu kandidatkinju za načelnicu neke od sarajevskih općina.

SDP: Dželaludin Muharemović

SDP je tako u Novom Gradu kandidirao čovjeka koji je trenutno vršilac dužnosti načelnika ove općine Anera Šumana. Šuman je inače 'dobio' ovu poziciju nakon što je Damir Hadžić, odabrani načelnik, otišao na funkciju državnog ministra komunikacija i prometa.

Za Općinu Centar odabran je aktuelni načelnik – Dževad Bećirović, dok će se za Stari Grad boriti Haris Lulić, koji je trenutno na funkciji ministra saobraćaja u Kantonu Sarajevo. Direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović kandidat je SDP-a za načelnika Novog Sarajeva.


Dželaludin Muharemović

Od ostalih kandidata ove stranke, predloženi su Mirsad Dupovac (Hadžići), Mustafa Sinanović (Ilidža) te Admir Piknjač (Vogošća).

SDA: Koldžo ponovo, Skaka u utrci

Kao što je već poznato, kandidat SDA u Starom Gradu jeste Abdulah Skaka, sin čuvenog berbera Uzeira Skake, dok se u Novom Sarajevu kandidovao Nedžad Koldžo, aktuelni načelnik.


Nedžad Koldžo

SDA je Seada Srnu, profesora geografije, predložila za prvog čovjeka sarajevskog Centra, a u Novom Gradu Semira Efendića, čelnog čovjeka stranačke Asocijacije mladih SDA u ovoj općini.

Uz njih, na listama su još i Hamdo Ejubović (Hadžići), Senaid Memić (Ilidža) te Edin Smajić (Vogošća).

SBB: Hadžibajrić i Dragan Vikić

I SBB se drži 'isprobanog recepta', pa je tako u Starom Gradu za načelnika predložila i trenutno prvog čovjeka ove općine Ibrahima Hadžibajrića. U Centru također dobro znano ime: kandidat SBB-a u ovoj općini jeste Dragan Vikić, sportista i čuveni pripadnik MUP-a te dobitnih Šestoaprilske nagrade Sarajeva.


Dragan Vikić

U Novom Sarajevu, pak, predložen je član stranačkog predsjedništva, Mirza Hulusić, a sarajevski hirurg Zlatko Kravić za načelnika Novog Grada.

Tu su još i Alen Ramić (Hadžići), Rasim Lakota (Ilidža) te Tarik Curić (Vogošća).

SBiH i SDU: Kljujić za gradonačelnika


Vahid Hećo

Na kandidatskim listama nalazi se 10,759 žena (35,5%), 19,593 muškaraca (64,5%); 9,118 kandidata ima do 30 godina (30,1%), a njih 21,234 ima više od 30 godina (69,9%)

Stranka za BiH kandidovala je u Sarajevu načelnika samo za Stari Grad – Emira Cokoju. Tu su još i Abid Šarić (Hadžići) i dojučerašnji SDA-ovac Senahid Godinjak (Ilidža). Dodat ćemo još i da je ova stranka kandidovala Vahida Heću za načelnika Visokog.

Istovremeno je SDU za Stari Grad kandidovao Emira Zlatara – podsjetimo, on se prije šest dana povukao sa svih funkcija u ovoj stranci, ali je ipak ostao njen član. Za načelnika Novog Grada SDU je predložio Omera Hadžiomerovića, Saliha Ćesku za Novo Sarajevo, a Kerima Čelika za Općinu Centar.


Stjepan Kljuić

Nositelj općinske liste ove stranke u Centru jeste Stjepan Kljuić kojeg će ova stranka predložiti i za gradonačelnika: inače, u Sarajevu se gradonačelnik bira indirektno, nakon provedenih izbora.

Napišimo i da je SNSD kandidirao Milivoja Čavarkapu za načelnika Novog Sarajeva.

Radom za Boljitak i Alma Čardžić

Alma Čardžić je kandidatkinja Narodne stranke "Radom za boljitak" za načelnicu najmnogoljudnije općine u Sarajevu, Novi Grad, saopćeno je 9. avgusta iz te stranke. Planira da radi na poboljšanju životnih uslova Novog Grada, naročito na oživljavanju zapuštene privrede, izjavila je ona.

Narodna stranka "Radom za boljitak" kandidirala je više od 40 posto žena na izbornim listama

Čardžić je trenutno poslanica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta; navodi da je uspjela s koleginicama parlamentarkama promijeniti zakonske odredbe o zastupljenosti žena na listama: „Neposredna sam osoba i odgovaram na sve pozive. Hodam po terenu i odazivam se svim građanima koji imaju potrebu sa mnom da razgovaraju. Imamo sjajnih žena na Boljitkovim listama, ali generalno, ženama fali samopouzdanja i odlučnosti da se uključe u politiku.“

Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga