Jednostavna mapa: Šta vam govori vaše lice?
23. juli 2012. u 11:37
Jednostavna mapa: Šta vam govori vaše lice?
0


Za sve one koji muku muče sa prištićima i aknama donosimo mapu lica koja ukazuje na određene probleme koje nismo ni naslućivali. Uz ove jednostavne savjete možda zauvijek riješite svoje probleme bez odlaska kozmetičarki ili dermatologu. Evo kako kako vaše tijelo funkcionira:

Zona 1 & 2: Probavni problemi

Jedite manje procesirane hrane i ''junk fooda'', smanjite količinu masnoće laganom dijetom, pojačajte unos vode u organizam i ubacite svježe krastavce u prehranu.

Zona 3: Jetra

Smanjite alkohol, masnu hranu i mliječne proizvode. Ovo je zona u kojoj se pojavljuju i alergije na hranu, pa pazite na sastav onoga što jedete. Vježbajte do 30 minuta svaki dan i pobrinite se da dovoljno spavate jer se tada vaša jetra odmara.

Zona 4 & 5: Bubrezi

Bilo kakve promjene oko očiju, pa i tamni krugovi, ukazuju na dehidraciju. Pijte vode!

Zona 6: Srce

Provjerite svoj tlak i količinu vitamina B. Smanjite unos začinjene i gorke hrane, te unos mesa. Pronađite način da smanjite holesterol jedući orašaste plodove, avokado i ribu. Kako je ovaj dio pun širih pora, pobrinite se da vašoj kozmetici nije istekao rok trajanja ili da začepljuje te pore.

Zona 7 & 8: Bubrezi

Opet voda! Smanjite unos gaziranih pića, kafe i alkohola jer vode dehidraciji.

Zona 9 & 10: Dišni sustav

Pušite li? Skloni ste alergijama? Ovo je područje problem za obje stvari. Ako to nije slučaj, onda vodite računa da se tijelo ne pregrijava, jedite hladniju hranu, smanjite unos šećera i udišite više svježeg zraka. Izbacite meso, mliječne proizvode, alkohol, kofein i šećer, te unosite u organizam više povrća. Postoji još jedna bitna stvar o kojoj rijetko razmišljamo, a to su mobilni telefoni i jastučnice – držite ih čistima jer prouzrokuju najviše akni u ovom području.

Zona 11 & 12: Hormoni

Ovo je dominantna zona za stres i hormonalne promjene. Iako se čini nemoguće utjecati na to, možete bitno učiniti razliku sa dovoljno sna, unosom tekućine, jedenjem lisnatog povrća i održavajući kožu čistom. U pravilu se akne pojavljuju tokom ovulacije.

Zona 13: Želudac

Pojačajte unos vlakana i pijte biljne čajeve kako bi vam se poboljšala probava.

Zona 14: Bolest

Prištići na ovom području mogu biti znak da se tijelo bori sa nekakvom bakterijom da bi se izbjegla bolest.

Sljedeći put kada vam se na licu pojavi nova akna, promotrite ovu mapu. Vaša koža komunicira s vama u ime unutrašnjih organa, no zapamtite da je kao i sa svime, najbolje potražiti dodatno mišljenje stručnjaka/dermatologa.

 

 

wall.hr/Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem