Požari u BiH ugrožavaju 12.000 ljudi Ilustracija
21. juli 2012. u 13:38
Požari u BiH ugrožavaju 12.000 ljudi
0


Situacija na požarištima i dalje je veoma teška. Požari na području mjesnih zajednica Glavatićevo i Spiljani i dalje se šire, a ukupna opožarena površina veća je od 25 km2. Požari direktno ugrožavaju oko 12.000 stanovnika, saopćava Federalni operativni centar Civilne zaštite.

Neslužbeno se saznaje da će u gašenju požara tokom dana biti angažiran još jedan helikopter OSBiH

Helikopter EUFOR-a bio je jučer angažiran u vremenu od 9 do 14 sati, sa kratkim prekidima za smjenu posade, a procjenjuje se da je tokom 50-ak naleta ispustio više od 25 tona vode. Helikopter EUFOR- a će i danas biti angažiran na gašenju požara. U gašenju požara, u popodnevnim satim, bio je uključen i jedan helikopter OSBiH, koji je izvršio 12 naleta i ispustio oko 30 tona vode, objavila je novinska agencija Fena.

Katastrofa oko Konjica
U Kantonu Sarajevo u posljednja 24-sata, Profesionalna vatrogasna brigada KS imala je tri intervencije na gašenju trave u ulicama Dajanli Ibrahim-bega, Aleji ambasadora i Habibe Stočević. Svi požari su pogašeni

S obzirom da požar u selu Dužani ugrožava stambene objekte, angažman 25 pripadnika OSBiH produžen je do daljnjeg, a iz preventivnih razloga, opskrba električnom energijom isključena je od naselja Lađanica.

Zbog pogoršanja situacije na požarištu oko Konjica, a na zamolbu načelnika općine Emira Bubala općina Jablanica tokom jutra uputila je jedno vozilo i jednog vatrogasca kao ispomoć za gašenje požara na području općine Konjic. Grad Mostar jutros je uputio jedno vatrogasno vozilo i četiri vatrogasca, a prema riječima zapovjednika vatrogasne jedinice Konjic, Zdravka Kneževića, na požarištu su već angažirani vatrogasci iz Zenice, a stigli su i vatrogasci iz Tuzle.Pored helikopterskih intervencija koje su planirane za danas, iz općine Konjic apeliraju na sve nivoe vlasti u BiH da angažiraju slobodne resurse u vidu MTS-a, vozila i ljudstva i stave ih na dispoziciju općini Konjic, kako bi se ovoj katastrofi stalo u kraj.

Trenutno na ovom području, koje je turistička destinacija, osim lokalnog stanovništva, boravi i veliki broj gostiju iz svih krajeva BiH kao i inozemstva

Situacija na ovom području je krajnje dramatična i prijeti da vatrena stihija prijeđe i na drugu stranu Neretve, gdje bi došlo do totalne blokade regionalne ceste Konjic-Borci-Boračko jezero-Glavatičevo-Kalinovik.

Zbog gustog dima vidljivost je smanjena u tolikoj mjeri da helikopteri trenutno ne mogu djelovati. Jedan helikopter EUFOR-a vrši izviđanje terena i kada se vidiljivost popravi helikopter OSBiH, koji je trenutno prizemljen u Rajlovcu, nastaviće sa gašenjem požara iz zraka.

Povrijeđeni u Čapljini

Na području općine Čapljina vatrogasci su u protekla 24 sata imali sedam intervencija. Tokom akcije gašenja u naselju Gnjilišta, gdje je u blizini kuća gorjela trava i raslinje, trojica pripadnika postrojbe zadobila su lakše ozljede.

Prema informacijama od OSCZ Tomislavgrad požari na planini Ljubuša - Crni vrh - Munjevac prema Rami je aktivan kao i požar na lokalitetu Pisana bukva, kod Šujice; OCZ Drvar javlja da je jučer došlo do požara ne predjelu Bastaški do, sjeverno od Drvara. Na području Livna registrovana su tri požara.

Na području općine Stolac, jučer u 14 sati, ponovno se aktivirao požar na lokalitetu Stolova koji je u jednom trenutku ugrožavao i repetitor „Eroneta“. Na području grada Mostara tokom protekla 24 sata vatrogasci su imali devet intervencija i to u Titovoj ulici gdje je gorjela zgrada sindikata, zatim u Bijelom polju, na Planinici, u Vrapčićima, na Bišću polju, na Tekiji, u Zaliku i u Vukovarskoj ulici, a gorjeli su trava i nisko raslinje, te u Franjevačkoj ulici tehnička intervencija. Trenutno nema aktivnih požara na području grada Mostara.


Problem na području Viteza

Zenički vatrogasci su jučer intervenisali u dva navrata u naselju Kanal. Kakanjski vatrogasci su u naselju Podvarda intervenisali na gašenju požara trave i niskog rastinja, a Žepački brzom intervencijom ugasili šumski požar u mjestu Goliješnica. U mjestu Turija u Bihaću gorjelo je nisko rastinje na površini od 0,1 ha

U Bosanskoj Krupi bila je jedna intervencija na lokaciji Panjak, kao i u Bosanskom Petrovcu. I u Cazinu je bila jedna intervencija. Velika Kladuša imala je dvije intervencije. U Banovićima je u naselju Borovac došlo do manjeg šumskog požara, koji je lokaliziran i ugašen, a općina Lukavac je imala tri intervencije.

U Živinicama su bile dvije intervencije na gašenju požara ; na području Viteza, jučer je izbio šumski požar u mjestu Kruščica, u rejonima Crvene stijene i vodoopskrbne zone izvorišta Ilidža, iz kojeg se pitkom vodom snabdijevaju građani Viteza i veliki dio Zenice. Na terenu su vatrogasne jedinice koje pokušavaju lokalizovati požar koji je još aktivan.

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem