Pogledajte fotografije spomenika revolucije i NOB-a Spomenik u Trebinju
08. maj 2012. u 10:51
Pogledajte fotografije spomenika revolucije i NOB-a

Već smo pisali o otvaranju izložbe 'Spomenici revolucije i NOB-a' koja je u okviru Modula Memorije otvorena u Historijskom muzeju u Sarajevu do 18. maja.

Danas imate priliku na našem portalu pogledati neke od izloženih fotografija. Njihov autor je Branimir Prijak, a koncept izložbe uz njega potpisuje i Nedim Zlatar

Iz prethodnog teksta:
Fotografije svjedoče o tome kako je na našim prostorima jedna revolucija pojela drugu. Nakon što smo preživjeli raspad Jugoslavije i rat tokom devedesetih godina, onaj prethodni, Drugi svjetski rat za nas je prestao biti svet. 

Sve se to odrazilo i na spomenike nekadašnjim velikanima socijalističke revolucije, građevinama koje su danas zaboravljene, oskrnavljene, ignosirane ili namjerno uništene.

Kroz izložbu fotografija, otvorenu u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, pratimo sudbinu najslavnijih spomenika revolucije - onih koje su tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih potpisivali značajni umjetnici u tadašnjoj državi.

Ove monumentalne tvorevine bile su vrhunski spoj vajarstva i arhitekture, a danas ih se ne bi postidio ni jedan muzej savremene umjetnosti. Stide iz se zato novovjeki lokalni heroji i njihova stada.

Tako se i moglo desiti da se jedne noći tokom 2000. godine namjerno eksplozivom razruši spomenik žrtvama na Makljenu kraj Prozora, autora Boška Kučanskog. Ili da nadležni u Nevesinju odluče da spomenik Blagoju Paroviću jednostavno premjeste u teško dostupno područje

Grandiozni spomenik na Sutjesci autora Miodraga Živkovića, monument na Mrakovici koji je jedan od najpoznatijih radova Dušana Džamonje, partizanski spomenici na Grmeču i u Bihaću Bogdana Bogdanovića koji je autor i poznatog 'kamenog cvijeta' u Jasenovcu, Šehitluci u Banja Luci Antuna Augustinčića  (govori se da aktuelne vlasti u Banjoj Luci žele preimenovati ovaj kompleks) - danas su tužni i napušteni svjedoci nekih drugih ratova i čuvari uspomena na desetine hiljada nekih tuđih žrtava.

radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović