Disciplinski centar za maloljetnike seli na Bare Ministrica sa direktorom (drugi zdesna)
17. april 2012. u 11:38
Disciplinski centar za maloljetnike seli na Bare

Krajem aprila ove godine KJU "Disciplinski centar za maloljetnike" preselit će iz unajmljenog objekta u Hotonju u sanirani i adaptirani objekt na Barama. Objekt u rekonstrukciji krajem protekle sedmice, sa direktorom ove ustanove Samirom Suljagićem, obišla je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić.

U toku su završni radovi na objektu, a, kako je kazao direktor, zvanično otvorenje objekta je planirano polovinom maja.

„Preseljenjem u novi objekt smještajni kapaciteti za maloljetnike će biti povećani za oko 50 posto, što će biti dovoljno za njihov cjelodnevni i poludnevni boravak u Centru“, kazao je Suljagić, te istakao da je u ovoj ustanovi dosada bilo smješteno oko 200 štićenika.

Izvan ustanove, na godišnjem nivou na području Kantona Sarajevo, Disciplinski centar pruža pomoć za oko 2.000 maloljetnika kroz projekte primarne prevencije

U sklopu novog objekta bit će prostorije za dnevni boravak i radno-okupacionu terapiju, učionica za obrazovne aktivnosti, kao i prostori za individualni i grupni rad, sportske aktivnosti, te administrativne poslove. Na prvom spratu nalazi se i prostor predviđen za botaničku baštu u kojoj će štićenici Disciplinskog centra razvijati kreativne i radne sposobnosti i navike.

Ukupna površina objekta je 618 metara kvadratnih, uz pripadajućih 400 metara kvadratnih dvorišta.

„Za kupovinu i rekonstrukciju objekta u koji će biti smješten Centar, Vlada je, putem resornog ministarstva, izdvojila oko 1.300.000,00 KM“, istakla je ministrica Memić, saopšteno je iz Vlade KS.

 

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović