Disciplinski centar za maloljetnike seli na Bare Ministrica sa direktorom (drugi zdesna)
17. april 2012. u 11:38
Disciplinski centar za maloljetnike seli na Bare
0

Krajem aprila ove godine KJU "Disciplinski centar za maloljetnike" preselit će iz unajmljenog objekta u Hotonju u sanirani i adaptirani objekt na Barama. Objekt u rekonstrukciji krajem protekle sedmice, sa direktorom ove ustanove Samirom Suljagićem, obišla je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić.

U toku su završni radovi na objektu, a, kako je kazao direktor, zvanično otvorenje objekta je planirano polovinom maja.

„Preseljenjem u novi objekt smještajni kapaciteti za maloljetnike će biti povećani za oko 50 posto, što će biti dovoljno za njihov cjelodnevni i poludnevni boravak u Centru“, kazao je Suljagić, te istakao da je u ovoj ustanovi dosada bilo smješteno oko 200 štićenika.

Izvan ustanove, na godišnjem nivou na području Kantona Sarajevo, Disciplinski centar pruža pomoć za oko 2.000 maloljetnika kroz projekte primarne prevencije

U sklopu novog objekta bit će prostorije za dnevni boravak i radno-okupacionu terapiju, učionica za obrazovne aktivnosti, kao i prostori za individualni i grupni rad, sportske aktivnosti, te administrativne poslove. Na prvom spratu nalazi se i prostor predviđen za botaničku baštu u kojoj će štićenici Disciplinskog centra razvijati kreativne i radne sposobnosti i navike.

Ukupna površina objekta je 618 metara kvadratnih, uz pripadajućih 400 metara kvadratnih dvorišta.

„Za kupovinu i rekonstrukciju objekta u koji će biti smješten Centar, Vlada je, putem resornog ministarstva, izdvojila oko 1.300.000,00 KM“, istakla je ministrica Memić, saopšteno je iz Vlade KS.

 

Radiosarajevo.ba

Kako ćete obilježiti Prvi maj?

Na izletu
U mjestu u kojem živim
Na putovanju
Radno