Kako su Kodro, Bilić i Škrbić vidjeli rat
09. april 2012. u 12:06
Kako su Kodro, Bilić i Škrbić vidjeli rat
0


O dvadesetogodišnici početka rata u zemljama bivše Jugoslavije pisao je i sportski španski list Marca. Za sagovornike su imali sportiste iz nekadašnje zajedničke države: Meho Kodro, Dragan Škrbić i Mato Bilić.

Sva trojica su složni u tome da je rat bio nepotreban i nadaju se da se na prostorima zemalja bivše Jugoslavije neće dogoditi ništa slično u budućnosti. 

Kodro je u karijeri nastupao za Velež, Real Sociedad, Barcelona, Tenerife, Deportivo Alavé i Maccabi Tel Aviv. Kratko je bio selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Bivši bosanskohercegovački nogometni reprezentativac Meho Kodro rođen je 12. januara 1967. godine u Mostaru, jednom od gradova koji će pretrpjeti najteža razaranja u bivšoj Jugoslaviji. Kodro je u Sociedad došao sa svojom suprugom i kćerkom prije rata. Ipak, njegova porodica je ostala u Bosni i Hercegovini.

"Svaki dan sam očekivao poziv u kojem će mi reći kako je neko od mojih poginuo", rekao je za Marcu Kodro.

Zahvaljujući poslu kojim se bavio i uticajem koji je imao, Kodro je uspio članove porodice dovesti u Španiju. Ipak, mnogo je brinuo za one što su ostali.

Kodro je bio šokiran kada je prvi put nakon rata došao u svoj grad 1996. godine.

"Nisu samo zgrade bile uništene, nevidljive rane bile su najgore", dodao je Mostarac.

Škrbić: Zatekao sam uništene zgrade

Dragan Škrbić, bivši rukometaš iz Srbije, koji je dugo igrao u Španiji, po pisanju Marce, bio udaljen 500 kilometara od ratne zone.

Dragan Škrbić rođen je 29. septembra 1968. u Kuli, Srbija. U karijeri je nastupao za klubove Crvena zvezda, Atletiko Madrid, Alzira, Ademar Leon, Hameln, Celje Pivovarna Laško, RK Nordhorn, Barselona.

"Dan prije odlaska u Barcelonu, rekli su nam da ne možemo ići na Olimpijske igre, zbog ekonomskog embarga", rekao je za Marcu Škrbić.

Kada se 2000. godine vratio u Srbiju zatekao je uništene zgrade od bombardiranja.

"Nekoliko mojih prijatelja je ostalo u Sarajevu godinu dana, jer ih je rat tamo zatekao i nisu mogli napustiti grad", dodao je Škrbić.

Mate Bilić: Sve je bilo nestvarno

Bilić je rođen u Splitu 23. oktobra 1980. godine, a u karijeri je nastupao za Hajduk Split, Mosor, Zaragoza, Almería, Córdoba, Lleida, Rapid Wien i Sporting Gijón.

Splićanin Mate Bilić, današnji nogometaš Sporting Gijóna, kaže kako rat nije puno utjecao na njega, jer je bio dječak kada je počeo raspad Jugoslavije.

"Sve je to za mene bilo strano i nestvarno", kaže za Marcu Bilić koji je ostao sam sa majkom nakon što su otac i braća otišli u rat.

"Nismo mogli komunicirati s njima, jer su telefonske linije bile u prekidu. Sa nestrpljenjem smo čekali da se oni vrate", sjeća se Bilić.

Po njegovim riječima raspad Jugoslavije najviše utjecaja imao je na sport.

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga