Preminuo Tonči Marinić, prvak Sarajevskog baleta
Preminuo Tonči Marinić, prvak Sarajevskog baleta
09. april 2012. u 11:45
0


Danas je u Sarajevu preminuo Antun Tonči Marinić, prvak Sarajevskog baleta i jedno vrijeme njegov rukovoditelj. Bio je solista od 1956. godine sa preko 30 uloga, ostavljajući nesumnjiv trag u nastajanju i razvoju Sarajevskog baleta. Bio je jedan od najboljih interpretatora romantičnog repertoara na jugoslovenskim prostorima.

U monografiji Narodnog pozorišta u Sarajevu iz 1998. godine zapisano je da je bio  „veoma elegantne i lijepe scenske pojave, markantno se izdvajajući od ostalih, dobro je poznat po izražajnim i sigurnim kreacijama vodećih rola klasičnog, neoklasičnog i modernog repertoara (Princ u Labudovom jezeru, Uspavanoj ljepotici, Pepeljugi, Žizeli, zatim impresivni Romario, Mandarin, Kopelijus, Bazil).“

Od 1972. do 1975. bio je šef Baleta, a potom nastavio djelovati kao pedagog i koreograf specifičnog usmjerenja na scenski pokret i plesne interpretacije u dramskim predstavama većine naših teatara, ali i teatara bivše Jugoslavije.

U riznici njegovih vrhunskih kreacija ističu se neprevaziđeni Kvazimodo (Esmeralda), perfektno doneseni Sirano, ukleti i tragični kralj Edip, raspolučeni Hasanaga i mnoge druge koje su uvijek bile pozdravljene od publike i kritike.

Antun Marinić rođen je 1936. godine u Loparu na otoku Rabu. Balet je učio na Baletskoj školi u Osijeku, a u ansamblu Sarajevskog baleta bio je neprekidno od 1956. do penzionisanja trideset godna poslije.

Nakon penzionisanja predano se bavipo pedagoškim i koreografskim radom. Za izuzetna stvaralačka ostvarenja nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva i Zlatnom plaketom. Vrijeme komemoracije i sahrane bit će naknadno objavljeni.

Radiosarajevo.ba

comments powered by Disqus

Da li vas je strah da se vozite avionom?

Nije me strah, avion je najsigurnije prijevozno sredstvo
Pomalo me strah, ali ipak putujem avionom kad imam priliku
Strah me je, izbjegavam putovanja avionom
Odakle mi pare za avion?