A ti nemoj zaplakati... Sarajevska crvena linija
06. april 2012. u 14:57
A ti nemoj zaplakati...
0

Danas, s početkom u 14 sati, izvođenjem stihova Alekse Šantića Što te nema otpočela je muzičko-scenska poema Sarajevska crvena linija, posvećena Sarajlijama koji su ubijeni za vrijeme četverogodišnje opsade (1992-1996).

Manifestaciju, koja je trajala 55 minuta, otvorili su Merima Ključo, umjetnica na harmonici i sarajevski ansambl klasičnih pjevača “Art Vivo” predvođen Danijelom Žontarom. Među solistima koji su danas nastupili su sopranistica Aida Čorbadžić, Ivica Šarić sa sinovima Leonardom i Ivanom... Jasna Diklić čitala je pjesmu Izvještaj iz opsjednutog grada koju je napisao veliki poljski pjesnik Herbert Zbignijew.

Okupljeni na sarajevskom pločniku u Titovoj ulici su mogli čuti obrade pjesama poputGrbavica, Da je tuga snijeg, Gdje Neretva hladna teče. Na samom kraju centralne manifestacije Sarajevske crvene linije, pjevajući Give peace a chance, nastupio je i hor učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Jedinstven muzički performans, koji se može dogoditi samo u Sarajevu, Hiroshimi, Srebrenici, Vukovaru ili New Yorku, priređen je u organizaciji East West Centra, na čijem je čelu redatelj Haris Pašović. Manifestaciju su uživo prenosili brojne strane tv kuće.

Gledalište je bilo sastavljeno od 11.541 prazne crvene stolice, a proteže se od Vječne vatre, gdje je postavljena scena, kroz ulicu Maršala Tita sve do Ali-pašine džamije.

Ubijenih je Sarajlija za vrijeme opsade bilo 11,541. Oni danas nisu mogli prisustvovati koncertu. Prisustvo njihovog odsustva u praznom gledalištu strašno je podsjećanje na jedan od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 

Radiosarajevo.ba

Kako ćete obilježiti Prvi maj?

Na izletu
U mjestu u kojem živim
Na putovanju
Radno