A ti nemoj zaplakati... Sarajevska crvena linija
06. april 2012. u 14:57
A ti nemoj zaplakati...
0

Danas, s početkom u 14 sati, izvođenjem stihova Alekse Šantića Što te nema otpočela je muzičko-scenska poema Sarajevska crvena linija, posvećena Sarajlijama koji su ubijeni za vrijeme četverogodišnje opsade (1992-1996).

Manifestaciju, koja je trajala 55 minuta, otvorili su Merima Ključo, umjetnica na harmonici i sarajevski ansambl klasičnih pjevača “Art Vivo” predvođen Danijelom Žontarom. Među solistima koji su danas nastupili su sopranistica Aida Čorbadžić, Ivica Šarić sa sinovima Leonardom i Ivanom... Jasna Diklić čitala je pjesmu Izvještaj iz opsjednutog grada koju je napisao veliki poljski pjesnik Herbert Zbignijew.

Okupljeni na sarajevskom pločniku u Titovoj ulici su mogli čuti obrade pjesama poputGrbavica, Da je tuga snijeg, Gdje Neretva hladna teče. Na samom kraju centralne manifestacije Sarajevske crvene linije, pjevajući Give peace a chance, nastupio je i hor učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Jedinstven muzički performans, koji se može dogoditi samo u Sarajevu, Hiroshimi, Srebrenici, Vukovaru ili New Yorku, priređen je u organizaciji East West Centra, na čijem je čelu redatelj Haris Pašović. Manifestaciju su uživo prenosili brojne strane tv kuće.

Gledalište je bilo sastavljeno od 11.541 prazne crvene stolice, a proteže se od Vječne vatre, gdje je postavljena scena, kroz ulicu Maršala Tita sve do Ali-pašine džamije.

Ubijenih je Sarajlija za vrijeme opsade bilo 11,541. Oni danas nisu mogli prisustvovati koncertu. Prisustvo njihovog odsustva u praznom gledalištu strašno je podsjećanje na jedan od najvećih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga