Jim Marshall: Petnaest godina poslije Državna / Opća bolnica
05. april 2012. u 17:30
Jim Marshall: Petnaest godina poslije

Fotografije Jima Marshalla, Škotlanđanina koji živi u Sarajevu, bit će izložene u galeriji teatra SARTR, od subote 7. aprila. Otvorenje izložbe najavljeno je za 19,00h u sklopu projekta Modul Memorije. 

Jim Marshall - Škotlanđanin iz Sarajeva

Izložba fotografija Jima Marshalla

Jim je svojom kamerom ovjekovječio neke od tipičnih sarajevskih veduta još u proljeće 1996. godine. Petnaest godina poslije, u proljeće 2011 godine, pokušao je da ulovi iste kadrove. Tako je nastala zbirka fotografija koja nam pokazuje kako se i u kojoj mjeri Sarajevo razvijalo nakon ratnih razaranja. 

Ovaj fotograf za radiosarajevo kaže kako su fotografije prije petnaest godina snimane  "ne toliko dobrom" filmskom kamerom Nikon 35mm. Današnje fotografije snimane su "ne toliko dobrom" Nikon DSLR kamerom.

"Proveo sam cijelu godinu prije no što sam uradio prvu fotografiju. Potom su stajale u podrumu godinama. Odjednom sam ih se sjetio i odlučio da ih ponovo uslikam - ne kao rezultat nekog briljantnog plana, već isključiov radi hobija", ispričao je.

Kada je prvi put 'poslikao' Sarajevo - trebalo mu je dva dana. U drugom navratu trebalo mu je 6 sedmica, prvenstveno zbog gustog saobraćaja.

"Kada sam završio jedan broj fotografija, postavio sam ih na Facebook da ih vide moji prijatelji. Međutim, po brzini kojojm su se širile, shvatio sam da su važan most između prošlosti i sadašnjosti, između rata i mira. Zato sam odlučio da ih izložim u okviru 'Modula Memorije'", kaže autor.

Na pitanje da li je, osim na zgradama, primijetio promjene i na ljudima, Marshall kaže:

"Ovo je priča o ljudskoj energiji i ogromnoj kreativnosti koja je bila potrebna, ne samo da se saniraju građevine, već i da se u njih vrati život. Bio je to period ogromnog napretka."

Neke od fotografija prenosimo uz dopuštenje autora. 

radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović