Tuča u turskom parlamentu
Tuča u turskom parlamentu
31. mart 2012. u 12:58
0

Poslanici u turskom parlamentu potukli su se tokom debate o zakonu koji omogućava roditeljima da ranije upišu djecu u islamske škole. Prijedlog zakona o reformi obrazovanja produžava obavezno obrazovanje sa osam na 12 godina i omogućava djeci da već sa 10 godina upišu posebne škole.

Vladajuća AK partija smatra da će ovim zakonom djeca ostajati duže u školi, ali sekularni Turci to vide kao širi plan za povećanje uticaja religije.

Debata i tuča u parlamentu uslijedila je dan nakon protesta kada je policija upotrijebila vodene topove i suzavac da rastjera demonstrante u prijestonici Ankari. Svađa je počela nakon što je Mehmet Metiner iz vladajuće partije oštro negodovao nakon što je Veli Agbaba ispred opozicione Republikanske narodne stranke koristio 'neprikladne' izraze dok se obraćao prisutnima. Metiner je potom ošamario Agbabu, počeo da ga davi, a drugi poslanici su se umiješali da ih rastave.

Parlament je usvojio zakon, a od 550 poslanika 295 je podržalo prijedlog, dok je  91 bio protiv. Ovaj zakon zamijenio je onaj iz 1997. godine, čije je usvajanje isposlovala vojska, kojim je bilo zabranjeno da djeca mlađa od 15 godina pohađaju religijske škole.

Glavna turska sekularna opoziciona Narodna republikanska partija optužila je premijera Erdogana da želi da se ovim zakonom osveti i da želi da "vaspita religijsku omladinu".

Erdogan je odbacio tvrdnje da želi da nametne islamske vrijednosti svojim sunarodnicima. On je rekao da je posvećen sekularizmu, ali ne na štetu Turaka koji žele otvorenije da izraze svoja religijska uvjerenja.On je dodao da je usvajanje zakona pobjeda za demokratiju.

 

Radiosarajevo.ba

comments powered by Disqus

Da li vas je strah da se vozite avionom?

Nije me strah, avion je najsigurnije prijevozno sredstvo
Pomalo me strah, ali ipak putujem avionom kad imam priliku
Strah me je, izbjegavam putovanja avionom
Odakle mi pare za avion?