Vandali oštetili izložbu dizajna
30. mart 2012. u 20:27
Vandali oštetili izložbu dizajna
0

Izložba Dizajn neslaganja, postavljena u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, oštećena je 29. marta, prije samog svečanog otvaranja u okviru konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik - Akcija! Rad bh. umjetnice Šejle Kamerić Bosnian girl ukraden je prije samog otvorenja izložbe.

Huligani su oštetili metalne konstrukcije na koje su djela izložena, a potom sprejom oštetili i iscijepali grafičke radove, prvenstveno one koji su u sebi sadržali islamske simbole. Riječ je o radovima koje su za izložbu Dizajn neslaganja (The Design of Dissent) odabrala slavna imena grafičkog dizajna današnjice, Mirko Ilić i Milton Glaser, a koji pokazuju svu različitost grafičkih reakcija na ograničenja i pritiske koji dolaze od vlasti ili globalnih institucija moći.

 

Organizatori izložbe, Kulturni centar Beograda, nevladina organizacija Blokovi i Fakultet za medije i komunikacije, saopštili su da nisu iznenađeni takvom reakcijom, s obzirom na neka prethodna slična iskustva, ali su iznenađeni njenom brzinom i činjenicom da, iako je izložba ciljano postavljena u prometnom javnom prostoru Knez Mihailove ulice - u vrijeme kada ona vrvi od brojnih prolaznika, niko od njih nije ni na jedan način reagovao na čin skrnavljenja radova.

“S obzirom da se izložba suštinski bavi ljudskim pravima, ovakvi događaji upravo nedvosmisleno dokazuju koliko je svakodnevna borba za njih važna za jedno društvo kao što je naše”, poručeno je u saopštenju organizatora.

 

Radovi na izložbi Dizajn neslaganja sadrže elemente konfrontacije, poziv da se oslobodi istina, često sakrivena ispod površine javnog diskursa. Bave se pitanjima mira, kontrole naoružanja, ženskih i LGBT prava, religije, ratova i korporativnog okruženja.

 

Izložba je dio konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Akcija! koja obuhvata četvorodnevnu seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara iz Srbije, regiona i Evrope, u organizaciji Blokova i KCB-a.

 

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem