13.000 radnika na ulicama zbog reforme
13.000 radnika na ulicama zbog reforme
30. mart 2012. u 18:30
0

Preko13.000 radnika iz cijele Poljske okupilo se u petak pred Sejmom poljskog parlamenta da bučno, skandiranjem, bubnjevima, petardama, transparentima i zapaljenim gumama podrže zahtjev sindikata Solidarnost da Poljaci o reformi penzijskog sistema odlučuju na referendumu.

Poslanici Sejma u petak raspravljaju i glasaju da li će prihvatiti incijativu Solidarnosti da raspišu referendumu o predlogu vlade da se do 2020. godine produži starosna granica za odlazak u penziju na 67 godina za muškarce, a da 2040. godine ista granica počne da važi za žene.

Prema kompromisu koalicionih partnera u vladi premijera Donalda Tuska, njegove Građanske platforme i Poljske narodne stranke vicepremijera Valdemara Pavlaka penzije za Poljake koji bi prestajali da rade prije tog roka, žene sa 62, a muškarci sa 65 godina bile bi osjetno manje od pune penzije. Od ponedjeljka do srijede ispred kancelarije premijera su u gradiću od šatora kampovali radnici, a zatim su šatore postavili pred Sejm.

Sindikat Solidarnost je prikupio više od 1,4 miliona potpisa zahtijevajući nacionalni referendum i organizujući proteste u Varšavi koji traju od početka sedmice. Stranka premijera Donalda Tuska najavila je da će se usprotiviti referendumu, javio je AFP.

Istraživanje agencije ARC Rinek u kome je uz pitanje sa koliko godina bi trebalo da se odlazi u penziju, dodato i pitanje i da li se slažu da rade dužemž, a da im penzije budu više, čak 59 posto Poljaka izjasnilo se za duži rad u zamjenu za veću penziju. Po poljskom sistemu obračuna penzija svaka godina staža duže povećava penziju oko devet posto.

Na transparentima radnika koji ispred Sejma na velikom ekranu prate parlamentarnu debatu o referendumu uz glasno odobravanje ili zvižduke i negodovanje vide se poruke "Kako živjeti? Kratko!" ili "Demokratija Tuska nije bijelo-crvena već bijelo-ruska".

 

Radiosarajevo.ba

comments powered by Disqus

Da li vas je strah da se vozite avionom?

Nije me strah, avion je najsigurnije prijevozno sredstvo
Pomalo me strah, ali ipak putujem avionom kad imam priliku
Strah me je, izbjegavam putovanja avionom
Odakle mi pare za avion?