13.000 radnika na ulicama zbog reforme
30. mart 2012. u 18:30
13.000 radnika na ulicama zbog reforme
0

Preko13.000 radnika iz cijele Poljske okupilo se u petak pred Sejmom poljskog parlamenta da bučno, skandiranjem, bubnjevima, petardama, transparentima i zapaljenim gumama podrže zahtjev sindikata Solidarnost da Poljaci o reformi penzijskog sistema odlučuju na referendumu.

Poslanici Sejma u petak raspravljaju i glasaju da li će prihvatiti incijativu Solidarnosti da raspišu referendumu o predlogu vlade da se do 2020. godine produži starosna granica za odlazak u penziju na 67 godina za muškarce, a da 2040. godine ista granica počne da važi za žene.

Prema kompromisu koalicionih partnera u vladi premijera Donalda Tuska, njegove Građanske platforme i Poljske narodne stranke vicepremijera Valdemara Pavlaka penzije za Poljake koji bi prestajali da rade prije tog roka, žene sa 62, a muškarci sa 65 godina bile bi osjetno manje od pune penzije. Od ponedjeljka do srijede ispred kancelarije premijera su u gradiću od šatora kampovali radnici, a zatim su šatore postavili pred Sejm.

Sindikat Solidarnost je prikupio više od 1,4 miliona potpisa zahtijevajući nacionalni referendum i organizujući proteste u Varšavi koji traju od početka sedmice. Stranka premijera Donalda Tuska najavila je da će se usprotiviti referendumu, javio je AFP.

Istraživanje agencije ARC Rinek u kome je uz pitanje sa koliko godina bi trebalo da se odlazi u penziju, dodato i pitanje i da li se slažu da rade dužemž, a da im penzije budu više, čak 59 posto Poljaka izjasnilo se za duži rad u zamjenu za veću penziju. Po poljskom sistemu obračuna penzija svaka godina staža duže povećava penziju oko devet posto.

Na transparentima radnika koji ispred Sejma na velikom ekranu prate parlamentarnu debatu o referendumu uz glasno odobravanje ili zvižduke i negodovanje vide se poruke "Kako živjeti? Kratko!" ili "Demokratija Tuska nije bijelo-crvena već bijelo-ruska".

 

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem