Arapska liga: Što prije realizovati Annanov plan Okupljeni na samitu Arapske lige
30. mart 2012. u 13:17
Arapska liga: Što prije realizovati Annanov plan
0


Na samitu Arapske lige, koji je održan u Iraku (Bagdad) prvi put nakon više od 20 godina, lideri država ili njihovi predstavnici pozvali su da se mirovni plan Kofija Annana o Siriji primijeni što prije u potpunosti.

Generalni sekretar Lige Nabil al-Arabi pozvao je predsjednika Sirije Bashara al-Assada da odmah primijeni mirovni plan koji u šest tačaka predviđa, između, ostalog oslobađanje svih političkih zatvorenika i primirje pod nadzorom UN, objavio je Deutsche Welle.

Predsjednik Iraka Jalal Talabani je rekao: „Odsustvo Sirije na Samitu ne znači da se manje brinemo za događaje u našoj bratskoj državi. Mi naglašavamo - odbijamo ubijanje i prolivanje krvi, ponavljamo naše zahtjeve za mirnim rješavanjem krize - baš kao što je predviđeno rezolucijom Arapske lige“.

Sa samita su poručili i kako zahtijevaju da se poštuje želja Sirijaca da izaberu svoj sistem demokratskim sredstvima - bez uplitanja iz inostranstva.

Kuvajtski emir šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah bez uvijanja je pozvao sirijski režim da "okonča nasilje protiv svog naroda". "Sirijska kriza je proteklih mjeseci imala prednost u svim naporima arapskih vođa koji su radili na izradi mirovnog plana. Tu je i rezolucija Arapske lige koju su prihvatile UN. Vjerujemo da ako plan bude usvojen da će to značiti i kraj krize u Siriji - i da naša braća tamo neće biti uvučena u građanski rat."

Zbog straha od napada sastanak je održan u hermetički zatvorenoj zelenoj zoni prijestolnice, pod najoštrijim mjerama bezbjednosti.

Uprkos tome, tokom otvaranja samita čule su se dvije eksplozije - udari granate u samoj blizini centra zasjedanja, pa se čini se da su neki lideri država imali pravo kada iz bezbjednosnih razloga nisu došli u Bagdad: u iračku prijestolnicu je stiglo samo dset lidera, od ukupno 22 države članice.

 

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga