Juan Carlos I i Ljubo Bešlić otvorili Španski trg Detalj sa današnje ceremonije u Mostaru
29. mart 2012. u 14:34
Juan Carlos I i Ljubo Bešlić otvorili Španski trg
0

Španski kralj Juan Carlos I i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić danas su zajedno otkrili spomen ploču u čast španskim vojnicima koji su služili u BiH, čime je svečano otvoren Španski trg u Mostaru. Kralja je na Španskom trgu dočekao prvi čovjek Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz vojne počasti i intoniranje himni Kraljevine Španije i BiH.

"Španski trg će, kao i spomenik na njemu, zauvijek povezivati građane Mostara s građanima Španije, podsjećati nas na nesebičnu žrtvu koju su dali španski pripadnici u mirovnoj misiji u Mostaru i BiH tokom proteklih dvadeset godina", kazao je Bešlić.

Obilazak Starog mosta

Po njegovim riječima, izgradnjom Španskog trga, obnovom zgrade Gimnazije, kao i obnovom nove Gradske vijećnice, centralni dio grada dobio je novi, urbani izgled koji će sve manje podsjećati na ružnu prošlost, a biti motiv za izgradnju bolje budućnosti svih naroda i građana kako u Mostaru tako i u BiH. Mostarski gradonačelnik riječi zahvale uputio je i svima koji su na bilo koji način pomogli da se obnovi Španski trg.

Projekt rekonstrukcije Španskog trga vrijedan je 960.000 KM, od čega je Grad Mostar sudjelovao s 250.000 KM, a ostatak su financirali UNDP i UNESCO u okviru programa Kultura za razvoj koji je financiran sredstvima Vlade Kraljevine Španske

Nakon ceremonije otvaranja, španski kralj Carlos I, koji se nije obraćao novinarima, u pratnji bh. dužnosnika uputio se u obilazak Starog mosta.

Govoreći o dojmovima kralja, Izetbegović je kazao kako je kralj „jako dobro raspoložen, prijatna je osoba“. Također, kralj je Izetbegovića upitao da li je u Mostaru uvijek ovako vruće, na što mu je ovaj odgovorio da je ovo tek početak velikih temperatura u Mostaru.  

Na upit šalje li se kraljevim dolaskom pozitivna slika iz BiH, Izetbegović je kazao kako iz BiH ide puno pozitivnih slika, i poneka negativna. "Nakon velikog zemljotresa bude onih malih, ali oni su smirujući. Dogode se male krize ali one vode smirenju stanja u Mostaru i BiH. Definitivno se narod u BiH miri i BiH ide ka euroatlantskim integracijama i ka jednoj boljoj budućnosti."

Dobre poruke

U izjavi za novinare visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je kazao kako današnja svečanost ima veliki značaj:

"Ovdje su 22 španska vojnika izgubila život, bio je tu angažman međunarodne zajednice, ali taj je period sada završio i odgovornost trebaju sve više uzimati domaći lideri. Danas smo dobili dobre poruke od španskog kralja, od ovoga otvaranja i smatram da se tako može graditi budućnost s pozitivnim koracima makar bili mali, ali pozitivni i smatram da to građani očekuju."
 
Na svečanosti otvaranja Španskog trga sudjelovali su brojni  predstavnici različitih nivao vlasti, te mnogobrojni Mostarci. Inače, ovo je drugi posjet španskog kralja Mostaru. Kralj je krajem januara 1998, u okviru posjeta španskim vojnicima u sastavu SFOR-a, zajedno s glavnim tajnikom NATO-a Javierom Solanom i tadašnjim visokim predstavnikom UN-a Carlosom Westendorpom boravio u Mostaru i Međugorju, objavila je novinska agencija Fena. 

 

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga