Zaplijenjena imovina porodice Gadafi
28. mart 2012. u 21:06
Zaplijenjena imovina porodice Gadafi

Talijanska finansijska policija je saopšila u srijedu da je privremeno zaplijenila pokretnu i nepokretnu imovinu koja pripada porodici Gadafi u vrijednosti većoj od 1,1 milijarde eura, na zahtjev Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC).

Policajci su „privremeno zaplijenili danas (u srijedu) pokretnu i nepokretnu imovinu, akcije kompanija i tekuće račune porodice bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija i osoba iz njegovog okruženja u vrijednosti većoj od 1,1 milijarde eura“, navedeno je u jednom policijskom saopćenju.

Među zaplijenjenom imovinom su akcije prve talijanske bankarske grupacije Uni Credit, naftne grupacije ENI, grupacije za aeronautiku i odbranu Finmeccanica, automobilske grupacije Fiat i fudbalskog kluba Juventus iz Torina, kao i jedna zgrada u Rimu, 150 hektara šume na otoku Panteleria i dva motora.

Ova zapljena je izvršena nakon zahtjeva ICC-a u okviru istrage o zločinima protiv čovječnosti koje su počinili bivši libijski diktator, Abdalah el-Sanusi, bivši šef obavještajne službe Muamera Gadafija i jedan od njegovih sinova Seif el-Islam.

Fena

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović