Zaplijenjena imovina porodice Gadafi
28. mart 2012. u 21:06
Zaplijenjena imovina porodice Gadafi
0

Talijanska finansijska policija je saopšila u srijedu da je privremeno zaplijenila pokretnu i nepokretnu imovinu koja pripada porodici Gadafi u vrijednosti većoj od 1,1 milijarde eura, na zahtjev Međunarodnog kaznenog suda u Haagu (ICC).

Policajci su „privremeno zaplijenili danas (u srijedu) pokretnu i nepokretnu imovinu, akcije kompanija i tekuće račune porodice bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija i osoba iz njegovog okruženja u vrijednosti većoj od 1,1 milijarde eura“, navedeno je u jednom policijskom saopćenju.

Među zaplijenjenom imovinom su akcije prve talijanske bankarske grupacije Uni Credit, naftne grupacije ENI, grupacije za aeronautiku i odbranu Finmeccanica, automobilske grupacije Fiat i fudbalskog kluba Juventus iz Torina, kao i jedna zgrada u Rimu, 150 hektara šume na otoku Panteleria i dva motora.

Ova zapljena je izvršena nakon zahtjeva ICC-a u okviru istrage o zločinima protiv čovječnosti koje su počinili bivši libijski diktator, Abdalah el-Sanusi, bivši šef obavještajne službe Muamera Gadafija i jedan od njegovih sinova Seif el-Islam.

Fena

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem