Ovogodišnji sajam knjige kao 'Bosanska kuća'
28. mart 2012. u 07:26
Ovogodišnji sajam knjige kao 'Bosanska kuća'
0

Bosanska kuća – kuća knjige, moto je 24. međunarodnog sajma knjige i učila, koji će se od 18. do 23. aprila 2012. godine održati u Centru Skenderija, koja je organizator zajedno sa suorganizatorima Udruženjem izdavača i knjižara BiH i izdavačkom kućom Šahinpašić.

"U godini kada svijet slavi 200. godišnjicu od rođenja Charlesa Dickensa i kada se izdavači okupljaju na svjetskom kongresu  izdavača u Cape Townu,  24. međunarodni sarajevski sajam knjige i učila dočekujemo u Bosanskoj kući – kući knjige. Jedinstveni susret autora, izdavača, čitalaca i medija u Sarajevu će se održati od 18. do 23. aprila 2012. godine pod motom Kuća knjige, čija vrata su uvijek otvorena kao korice knjige za sve zainteresirane za njen čudesni svijet", izjavio je predsjednik udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić.

Spahić je kazao kako će u centru pažnje i ovog sajma biti problemi autorskih prava i prava izdavača.

"U središtu interesiranja savremenog izdavaštva i danas je kao i uvijek pitanje ostvarivanja autorskih prava i prava izdavača, i zato kada se ovogodišnji  sajam završava, na Dan autorskih prava i na dan kada je Kulturni forum BiH 23. april proglasio Danom kulture BiH, suorganizatori Sajma će dodijeliti priznanja za najbolja ostvarenja u svim oblastima stvaralaštva. Izdavačka industrija i tržište knjige suočeni su sa izazovima novih tehnologija i potrebom za novom komunikacijom u globalnim okvirima, zbog čega  je i pitanje jezika i pisma i promocija autora od prvorazrednog značaja, i tome je posvećen i ovaj sajam knjige i učila", kazao je Spahić i naglasio da su organizatori uprkos elementarnoj nesreći i stradanju dvorane u kojoj je održavan sajam učinili sve da i ovaj Sajam knjige bude organiziran na najbolji mogući način.

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga