Prije 167 godina rođen je Wilhelm Röntgen Wilhelm Conrad Röntgen
27. mart 2012. u 10:58
Prije 167 godina rođen je Wilhelm Röntgen
0

Wilhelm Conrad Röntgen poznat je po tome što je otkrio posebnu vrstu elektromagnetnog zračenja - X-zrake, koje su poslije po njemu nazvane Rendgenskim zrakama. Za to otkriće 1901. godine dobio je prvu dodijeljenu Nobelovu nagradu za fiziku. 

Rođen je 27. marta 1845. u Lennepu u Njemačkoj kao jedino dijete u porodici proizvođača i trgovaca tekstilom.

Kada je imao tri godine, preselio se sa porodicom u Apeldoorn u Holandiji. Tokom školovanja nije se posebno isticao, iako je bio prilično vješt u izradi mehaničkih izuma, što je karakteristika koja ga je pratila čitav život.

Srednju tehničku školu upisao je 1862. u Ultrechtu. Iz nje je nepravedno izbačen nakon optužbe da je nacrtao karikaturu jednog od profesora. Nakon toga se pokušao upisati na Univerzitet u Ultrechtu kako bi studirao fiziku. Kako nije imao svjedočanstvo iz srednje škole, nije uspio u svom naumu. Zaputio se u Zurich na fakultet politehnike, nakon što je saznao da je za upis dovoljno položiti prijemni ispit. Uspješno je položio prijemni, nakon čega je počeo studij mehanike. Röntgen je pohađao predavanja koje je držao Clausius te je radio u laboratoriju koji je vodio Kundt. Obojica su imali velikog uticaja na Röntgenov naučni razvoj. Doktorirao je 1869. na Univerzitetu u Zurichu nakon čega je postao Kundtov asistent.

Prvi naučni rad koji je objavio 1870. bavio se temperaturama plinova, a dvije godine kasnije objavio je rad o termalnoj vodljivosti kristala. Neki od drugih problema kojima se bavio uključuju električne i druge karakteristike kvarca, uticaj pritiska na prijelomne indekse raznih tekućina, varijacije u ulozi temperature i kompresibilnosti vode i drugih tekućina te fenomen širenja ulja po vodi. Uprkos tome, Röntgenovo ime se uglavnom veže za njegovo otkriće X-zraka.Otkriće X-zraka
Tokom 1895. proučavao je fenomen koji se javlja prilikom prolaska električne struje kroz plin pod iznimno niskim pritiskom. Ovo područje već su ranije istraživali J.Plucker, J.W Hittorf, C.F. Varley, E. Goldstein, Sir William Crookes, H. Hertz i Ph. Von Lenard. Rad ovih naučnika otkrio je karakteristike katodnih zraka – koje nastaju prolaskom električne struje visokog napona kroz rijetke plinove. Röntgena je rad na katodnim zrakama doveo do otkrića potpuno nove vrste zraka. 8. novembra 1895., Röntgen je otkrio da ukoliko je izlazna cijev zatvorena debelim crnim kartonom i ukoliko radi u zamračenoj sobi, papirni tanjur čija je jedna strana premazana barij-platino-cijanidom i postavljena na put zraka, postaje fluorescentna čak i kada je udaljena dva metra od izlazne cijevi.

Nakon provođenja dodatnih eksperimenata, otkrio je da predmeti različitih debljina postavljeni na put zraka pokazuju različite stupnjeve prozirnosti kada ih se snimi na fotografsku ploču. Nakon što je imobilizirao ruku svoje žene te je namjestio na put zraka ispred fotografske ploče, primijetio je sjene koju su bacale kosti i prsten koji je nosila na ruci te mišiće koji su zbog podložnosti zrakama bacali slabiju sjenu. To je ujedno bio i prvi rendgenogram ikada napravljen.U kasnijim eksperimentima, Röntgen je dokazao da nove zrake nastaju nakon sudara katodnih zraka sa materijom. Kako je bila riječ o nepoznatoj pojavi, Röntgen ih je nazvao X-zrake. Max von Laue i njegovi studenti kasnije su dokazali kako su zrake istoga elektromagnetskog porijekla kao i svjetlo, ali se razlikuju po višoj frekvenciji kojom vibriraju. Röntgenu je njegovo otkriće donijelo veliki broj nagrada i priznanja. Ipak, uprkos svemu tome, ostao je veoma skroman i povučen. Preminuo je 10. februara 1923. od karcinoma debeloga crijeva.

 

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem