Najavljena prva parada ponosa u Tirani
23. mart 2012. u 18:16
Najavljena prva parada ponosa u Tirani

Albanska udruženja za prava homoseksualaca najavili su održavanje prve Parade ponosa u Tirani za 17. maj, na Svjetski dan borbe protiv homofobije, uprkos osudi zamjenika ministra kulture Albanije.

"Moj jedini komentar (na Paradu) je: treba ih tući pendrecima", izjavio je povodom najave zamjenik ministra kulture i predsjednik Monarhističke partije Albanije Ekrem Spahiu. Udruženja su najavila da će ga tužiti sudu.

"To je poziv na nasilje i zahtijevamo da gospodin Spahiju bude osuđen u skladu sa Krivičnim zakonikom, i uz maksimalnu kaznu od pet godina zatvora", rekao je Kristi Pinderi, predstavnik organizacije koja se bori protiv diskriminacije homoseksualaca.

Albanija je u februara 2010. donijela zakon protiv diskriminacije homoseksualaca koji su žrtve netolerancije i agresije vlasti i društva.

U cijeloj našoj regiji parade ponosa su redovno neslavno završavale, označene nasiljem, a samo se Ljubljana i Zagreb mogu pohvaliti da su posljednjih godina izgradili tolerantniju sredinu i za ovu populaciju.

Agencije/Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović