Crkva se ne odriče svećenika pedofila Ilustracija
21. mart 2012. u 19:59
Crkva se ne odriče svećenika pedofila
0

Katolička crkva u Njemačkoj i dalje omogućava rad svećenicima poznatima po pedofilnim sklonostima. Ta je vijest uzburkala duhove, no Crkva i dalje opravdava taj korak. Izvještava Deutsche Welle.

Biskup Stephan Ackermann, povjerenik Njemačke biskupske konferencije za slučajeve seksualnog zlostavljanja, priznao je da pojedini počinitelji i dalje djeluju kao dušobrižnici, ali uz ograničenja. Kako je naveo, oni više ne smiju raditi s djecom i mladima. To je u skladu sa smjernicama Njemačke biskupske konferencije, prema kojima je pedofilnim svećenicima zabranjen rad s maloljetnicima. Osim toga, o dopuštenju za rad tih svećenika odlučuje se na temelju forenzičko-psihijatrijskog vještačenja. "To je način na koji mi pokušavamo postupati s počiniteljima kao s ljudima i svećenicima", objasnio je biskup Ackermann.

Resocijalizacija, a ne otpuštanje

Naime, on smatra kako bi bilo kontraproduktivno kada bi se svećenike s pedofilnim sklonostima otpustilo, jer je bolje, kako je rekao, da im se omogući resocijalizacija te da su pod nadzorom Crkve. Pri tome je naglasio: "Seksualna zlouporaba, prije svega djece i mladih, je djelo kojeg se treba gnušati. To vrijedi pogotovo kada su počinitelji svećenici ili pripadnici nekog crkvenog reda."

To udrugama žrtava seksualnog zlostavljanja očito nije dovoljno. "Biskup Ackermann pušta bivše i potencijalne počinitelje da budu dušobrižnici", kaže Thomas Schnitzler iz inicijative "MissBiT". On je u izjavi za njemačke medije iznio mišljenje da nije dopustivo izložiti djecu tom riziku.

Njemački tjednik "Der Spiegel" je u svom najnovijem izdanju objavio da najmanje sedam svećenika, koji su poznati po pedofilnim sklonostima, radi u Ackermannovoj biskupiji u Trieru. Među njima su, kako se navodi, jedan dušobrižnik koji je kao učitelj u internatu imao seksualni odnos s jednim učenikom te dva svećenika osuđena zbog posjedovanja dječje pornografije. Biskup Ackermann kaže da se uglavnom radi o slučajevima koji su zastarjeli.

I prošli je tjedan izašlo na vidjelo da u njemačkoj saveznoj pokrajini Saarlandu jedan počinitelj, koji je zbog seksualne zlouporabe osuđen na dvije godine zatvora uvjetno, i dalje radi kao pomoćni svećenik. Tamošnja je biskupija na prigovore odgovorila da je rad pedofilnog svećenika dopušten u skladu s mišljenjem forenzičara.

Mnogi u Njemačkoj smatraju da je Njemačka biskupska konferencija nakon izbijanja skandala oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane crkvenih djelatnika trebala postupiti po uzoru na američke biskupe. Oni su naime uveli pravilo da svećenik već nakon jednog jedinog dokazanog nedjela više nikada ne smije služiti misu i nositi svećeničku odoru. U Njemačkoj se ta najteža kazna u crkvenom pravu izriče samo u ekstremnim slučajevima.

 

Radiosarajevo.ba

Kako ćete obilježiti Prvi maj?

Na izletu
U mjestu u kojem živim
Na putovanju
Radno