Drama u Toulouseu još uvijek traje
21. mart 2012. u 18:11
Drama u Toulouseu još uvijek traje
0

Francuski ministar policije demantovao je navode medija da je uhapšen napadač osumnjičen za ubistvo 4 osobe ispred jevrejske škole u Toulouseu. Ministar Claude Gueant rekao je da se hapšenje još nije desilo i da se i dalje pregovara.

BBC je ranije javio, pozivajući se na francuske medije, da je policija uhapsila osumnjičenog. Prema novim informacijama, opsada zgrade u kojoj se nalazi dvadesetčetverogodišnji osumnjičeni Muhammad Merah, Francuz alžirskog porijekla, traje već 13 sati. Merah je sam izjavio da je pripadnik Al Kaide, te da se „sveti za ubijenu palestinsku djecu“.

Prema izjavi francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, Merah je jutros planirao izvesti još jedan napad, nakon što je u ponedjeljak ispred jevrejske škole u Toulouseu ubio rabina i troje djece, a nekoliko dana ranije tri francuska vojnika. 

Kako navode francuski mediji, policija je od jutros nekoliko puta pokušala ući u zgradu u kojoj se nalazi osumnjičeni, ali je on otvorio vatru na njih. Francuski ministar policije je rekao da je Merah najavio da će se predati poslijepodne. Prema riječima Gueanta, Merah kod sebe ima mašinku uzi, kalašnjikov i druge vrste oružja.

U međuvremenu je pronađen motor koji je Merah vozio za vrijeme napada.

Osumnjičeni je Francuz porijeklom iz sjeverne Afrike, a francuski mediji navode da je već hapšen u Afganistanu, a u Francuskoj je pripadnik ekstremističke grupe Vitezovi ponosa. U Afganistanu je osuđen na tri godine zatvora, ali je pobjegao malo nakon što je zatvoren.

Policija je Merahu ušla u trag preko interneta, budući da je prva žrtva bila u kontaktu s ubicom preko jedne aukcijske platforme.
 

Agencije/Radiosarajevo.ba

Kako ćete obilježiti Prvi maj?

Na izletu
U mjestu u kojem živim
Na putovanju
Radno