Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore Inzko: Posebno mjesto koje treba posebnu pažnju
21. mart 2012. u 09:10
Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore

Kandidat za načelnika Srebrenice ne smije biti neko ko negira genocid
koji je počinjen, izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, govoreći o predstojećim lokalnim izborima. 

Inzko nije htio decidirano najaviti hoće li Ured visokog predstavnika poduzimati bilo kakve mjere na osnovu bonskih ovlasti

„Idealan ishod bio bi dogovor između Bošnjaka i Srba. Kada bi se to desilo, bio bi to ogroman uspjeh u kontekstu doprinosa procesu pomirenja u ovoj zemlji. Ne zaboravimo da su se svi 2008. dogovorili da je Srebrenica posebno mjesto koje zaslužuje posebnu pažnju. Srebrenica i danas ostaje posebno mjesto koje zaslužuje našu pažnju, to se nije promijenilo",  naveo je Inzko u intervjuu za "Dnevni avaz", prenijela je novinska agencija Fena.

Mišljenja je da svi ljudi u BiH i međunarodna zajednica, imaju zajedničku odgovornost da osiguraju da se zločini koji su tamo počinjeni nikada više ne ponove i da srebreničke žrtve ne budu zaboravljene. 

"Iz poštovanja prema njima, svi mi, Bosanci, Hercegovci i stranci, moramo se obavezati da ćemo to osigurati. Sve drugo značilo bi nepoštivanje žrtava i njihovih porodica", rekao je Inzko. 

 

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović