Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore Inzko: Posebno mjesto koje treba posebnu pažnju
Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore
21. mart 2012. u 09:10

Kandidat za načelnika Srebrenice ne smije biti neko ko negira genocid
koji je počinjen, izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, govoreći o predstojećim lokalnim izborima. 

Inzko nije htio decidirano najaviti hoće li Ured visokog predstavnika poduzimati bilo kakve mjere na osnovu bonskih ovlasti

„Idealan ishod bio bi dogovor između Bošnjaka i Srba. Kada bi se to desilo, bio bi to ogroman uspjeh u kontekstu doprinosa procesu pomirenja u ovoj zemlji. Ne zaboravimo da su se svi 2008. dogovorili da je Srebrenica posebno mjesto koje zaslužuje posebnu pažnju. Srebrenica i danas ostaje posebno mjesto koje zaslužuje našu pažnju, to se nije promijenilo",  naveo je Inzko u intervjuu za "Dnevni avaz", prenijela je novinska agencija Fena.

Mišljenja je da svi ljudi u BiH i međunarodna zajednica, imaju zajedničku odgovornost da osiguraju da se zločini koji su tamo počinjeni nikada više ne ponove i da srebreničke žrtve ne budu zaboravljene. 

"Iz poštovanja prema njima, svi mi, Bosanci, Hercegovci i stranci, moramo se obavezati da ćemo to osigurati. Sve drugo značilo bi nepoštivanje žrtava i njihovih porodica", rekao je Inzko. 

 

Radiosarajevo.ba

comments powered by Disqus

Da su sutra opći izbori za koga biste glasali?

SDS
SNSD
SBB
DF
SDP
SDA
HDZBiH
HDZ1990
Ostale
Ni za koga