Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore Inzko: Posebno mjesto koje treba posebnu pažnju
21. mart 2012. u 09:10
Idealno bi bilo da se Bošnjaci i Srbi dogovore

Kandidat za načelnika Srebrenice ne smije biti neko ko negira genocid
koji je počinjen, izjavio je Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, govoreći o predstojećim lokalnim izborima. 

Inzko nije htio decidirano najaviti hoće li Ured visokog predstavnika poduzimati bilo kakve mjere na osnovu bonskih ovlasti

„Idealan ishod bio bi dogovor između Bošnjaka i Srba. Kada bi se to desilo, bio bi to ogroman uspjeh u kontekstu doprinosa procesu pomirenja u ovoj zemlji. Ne zaboravimo da su se svi 2008. dogovorili da je Srebrenica posebno mjesto koje zaslužuje posebnu pažnju. Srebrenica i danas ostaje posebno mjesto koje zaslužuje našu pažnju, to se nije promijenilo",  naveo je Inzko u intervjuu za "Dnevni avaz", prenijela je novinska agencija Fena.

Mišljenja je da svi ljudi u BiH i međunarodna zajednica, imaju zajedničku odgovornost da osiguraju da se zločini koji su tamo počinjeni nikada više ne ponove i da srebreničke žrtve ne budu zaboravljene. 

"Iz poštovanja prema njima, svi mi, Bosanci, Hercegovci i stranci, moramo se obavezati da ćemo to osigurati. Sve drugo značilo bi nepoštivanje žrtava i njihovih porodica", rekao je Inzko. 

 

Radiosarajevo.ba

comments powered by Disqus

Da se sutra biraju članovi Predsjedništva, za koga biste glasali?

Bakir Izetbegović
Dragan Čović
Mladen Ivanić
Fahrudin Radončić
Martin Raguž
Željka Cvijanović
Emir Suljagić
Živko Budimir
Mustafa Cerić
Bakir Hadžiomerović