Počela predizborna groznica u Francuskoj Nicolas Sarkozy
20. mart 2012. u 10:36
Počela predizborna groznica u Francuskoj
0

Predsjednički izbori u Francuskoj će se održati 22. aprila. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prema rezultatima anketa ima slabije šanse za pobjedu od socijaliste Francoisa Hollandea. Piše Deutsche Welle

Podrška Angele Merkel

Zajednička predizborna kampanja je već počela: u jednom televizijskom intervju sa Nicolasom Sarkozyem početkom februara, njemačka kancelarka Angela Merkel je francuskom predsjedniku obećala podršku u borbi za mjesto predsjednika. Cilj je da se Francuzima približi takozvani "njemački model" i pokaže kako se kriza može prevladati provođenjem teških socijalnih refomi, navodi Claire Demesmay koja je pri Njemačkom društvu za vanjsku politiku u Berlinu, u ime Francuske, nadležna za francusko-njemačke odnose.

Sarkozy je za svoju predizbornu kampanju želio čak iskoristiti njemačke socijalne reforme koje je započeo bivši kancelar Gerhard Schröder. Time je želio zadati udarac francuskim ljevičarima: "Želio je pokazati da u Evropi postoji moderna, hrabra ljevica, koja ove reforme može provesti. Za razliku od toga, u Francuskoj postoje staromodni socijalisti na čelu sa Hollandeom", objašnjava Demesmay.

Njemački model nije poželjan

Sarkozyeva strategija se međutim pokazala neuspješnom. Iako su Francuzi uvidjeli da je njihov istočni susjed zahvaljujući provođenju socijalnih reformi bolje prošao kroz dužničku krizu od ostalih evropskih zemalja, oni ne žele da im se nametne "njemački model", kaže Demesmay: "Oni prije svega žele sami odlučivati. Žele da imaju mogućnost sopstvenog izbora i žele zadržati svoj suverenitet."

I Etienne Françoisiz iz Francuskog centra pri Slobodnom univerzitetu u Berlinu vjeruje da se pomoć Merkelove Sarkozyu na kraju nije pokazala kao dobar adut i da bi Sarkozy zbog toga mogao izgubiti glasove. Sarkozy je u međuvremenu shvatio da se Francuzi više interesuju za unutrašnjo-političke teme. Kada je francuski predsjednik zaprijetio da će njegova zemlja izaći iz Šengenskog sporazuma, njegova popularnost je iznenada porasla.

Borba za glasove birača

"Kako bi dobio dovoljno glasova, Sarkozy mora dobiti i djelimičnu podršku u desničarskom taboru Nacionalnog fronta", kaže Claire Demesmay. Ali i ovdje je važna tema suverenitet i pravo Francuske na samoodlučivanje. "On želi pokazati da je za evropsku integraciju ali da ona mora odgovarati interesima Francuske", ističe Demesmay.

"U prvom izbornom krugu je za oba velika kanidata važno da zadovolje interese ljevičarskih i desno orijentiranih grupa. Mnogi drugi kanidati će već u prvom krugu izgubiti dosta glasova. Francois Hollande, predstavnik ljevice i Sarkozyjev konkurent pokušava zadovoljiti zahtjeve ljevičarskog krila, a Nicolas Sarkozy s druge strane, pokušava pridobiti desno ekstremne i desno populističke birače," keže Stefan Seidendorf sa Njemačko-francuskog instituta u Ludwigsburgu. On vjeruje da će u odlučujućem drugom krugu izbora, Sarkozy pokušati da ubere poene sa svojim iskustvom sa polja evropske i vanjske politike, u čemu bi mu mogla biti od koristi pomoć Angele Merkel.

Duga tradicija pomoći iz inostranstva

Jer, pomoć iz inostranstva u Francuskoj ima dugu tradiciju. Čak i kombinacija prezimena Merkel - Sarkozy u Merkozy, nije nova. Kada je François Mitterand podržao bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Schmidta u prijedlogu NATO Savezu da poduzme mjere protiv moderniziranja sovjetskih nuklearnoh raketa jer se bojao da će time biti narušena ravnoteža u Evropi, mediji su ovaj duo nazvali Schmitterand.

Prema rezultatima anketa Hollande bi trebao pobijediti na predsjedničkim izborima. "Ukoliko se to desi, šefovi država i vlada će naravno morati sarađivati, bez obzira kojem političkom taboru pripadaju" , kaže Claire Demesmay.

 

Deutsche Welle/Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga