Kerum: Neću ići na Split Pride
18. mart 2012. u 10:55
Kerum: Neću ići na Split Pride

Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegovih dvoje zamjenika Jure Šundov i Anđelka Visković su zajedničkim saopštenjem izvijestili da neće prisustvovati ovogodišnjem gay prideu u Splitu, koji je najavljen za 9. juna, reagirajući na izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića u "Slobodnoj Dalmaciji" od subote u kojoj je rekao da bi na Split Prideu trebali učestvovati svi gradski vijećnici i gradonačelnik.
 
"Ministre, mi nećemo na Split Pride. To smo jasno rekli, nismo se skrivali, puštali demagoško crnilo i kupovali vrijeme šaljući Vas u povorku", navodi se u zajedničkom saopštenju troje splitskih čelnika, prenosi Hina.
 
 Gradski čelnici zamjeraju ministru Ostojiću što se, kako su naveli, umjesto da smiruje napetosti uoči najavljenog homoseksualnog okupljanja i radi na jačanju sigurnosti građana, "bavi delegiranjem osoba u povorku koja će se dogoditi za skoro tri mjeseca".
 
"Dok on pokušava biti duhovit, u Splitu divljački pretuku prvaka splitske Opere (Ivicu Čikeša). Dok se on bavi time ko bi trebao sudjelovati na Split Prideu, u Zagrebu tuku dalmatinske studente samo zato što govore 'pogrešnim' dijalektom", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika Keruma i njegovih zamjenika Šundova i Visković. 
 
Prošlogodišnji Split Pride je poluuspješno organiziran, jer je povorka krenula kroz grad ali ih policija na Rivi, u centru grada, nije uspjela osigurati skup do kraja.
 

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović