Svjetski dan spavanja
16. mart 2012. u 15:04
Svjetski dan spavanja
0

Svjetski Dan spavanja je godišnji događaj koji su inicirali Svjetski savez medicine sna (WASM) i Odbor za obilježavanje Svjetskog dana spavanja.

Ovogodišnje obilježavanje pada na 16, mart, a cilj je ukazati na važnost spavanja sa aspekata medicine, obrazovanja, društvenog života i sigurne vožnje.

Opstruktivna apneja u spavanju
Uslijed opuštanja mišića ždrijela dolazi do zapadanja baze jezika i stražnjeg zida ždrijela te djelomičnog ili potpunog zatvaranja dišnog puta. Uslijed nemogućnosti prolaska zraka u pluća dolazi do nedostatka kisika u krvi na koji reagira mozak, budi bolesnika iz sna i omogućuje ponovo disanje. Bolesnik se obično ne sjeća ovih epizoda buđenja. Uslijed ponavljanih epizoda buđenja (kojih može biti i do nekoliko stotina tijekom cijele noći), bolesnik ne može postići stadije dubokog sna te se u jutro budi umoran i pospan. Ako je zatvaranje dišnog puta samo djelomično, tada nastaje hrkanje. Većina pacijenata nije svjesna tih događaja tijekom noći. Najčešće partner u krevetu zamjećuje epizode prestanka disanja, a u slučaju glasnog hrkanja napušta spavaonicu.  (Izvor: Udruga Apneja)

Organizatori žele smanjiti probleme sna kroz bolju prevenciji i liječenje poremećaja spavanja. Poremećaji sna, kao što su pospanost i nesanica su globalna epidemija koje prijeti zdravlju i kvaliteti života, tvrde stručnjaci.

San je važan faktor za ljudsko blagostanje, a ima direktan uticaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje kako odraslih, tako i djece. San je potreba i privilegija, no često je ugrožena zbog navika suvremenog života.

U ovogodišnjem fokusu Svjetskog dana spavanja je liječenje opstruktivne apneje u spavanju - poremećaja kada tokom sna dolazi do prestanka disanja.

Jedan od najčešćih poremećaja spavanja je hrkanje, a o tome opširnije pogledajte ovdje

radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga