Rikard Larma: Sunčanje (Dijete u prozoru)
12. mart 2012. u 14:51
Rikard Larma: Sunčanje (Dijete u prozoru)

Foto: Rikard Larma

Jedna od najpoznatijih fotografija nastalih tokom opsade Sarajeva je ova. Njen autor je Rikard Larma, a naziv joj je 'Sunčanje'. 

Posebnost fotografije je što se subjekat nalazi u prozoru s rešetkama, a pri tom dijete podsjeća na anđela - nago i neodređenog spola, sa zlatnim uvojcima u kosi i svojevrsnim oreolom od konopčića. 

S obzirom da je malo ljudi znalo za kontekst u kojem je nastala fotografija, ona je često bila upotrebljavana kako bi se pokazala jadna, zatvorena i zanemarena djeca koja su rasla u gradu pod osadom.

A fotografija je snimljena zapravo kao dokaz roditeljske brige prema djetetu, uprkos vanrednim okolnostima.

Nastala je u Njegoševoj ulici u Sarajevu, a na njoj je tada dvogodišnji dječak Skender Bašić.

Njegovi  roditelji Jasna i Senad Bašić iskoristili su prestanak granatiranja kako bi dječaka izložili blagotvornom djelovanju sunčevih zraka. S obzirom da su djeca većinu vremena provodila u zatvorenim prostorima, najčešće u mračnim podrumima, pored neuhranjenosti prijetio im je i manjak vitamina D koji je neophodan za zdrav razvoj. Izvor D vitamina je sunčeva svjetlost. 

Skender danas ima 22 godine, a evocirajući uspomene na rat i opsadu, rado je pozirao našem fotoreporteru ispred istog prozora u Njegoševoj ulici, koja se danas zove ulica Alekse Šantića.

Foto: Nermin Čolić

Skenderova majka Jasna (filmska producentica) prisjeća se tih dana: "Skender je kasno progovorio, a njegova prva rečenica bila je 'Puca PAM?'. To je čuo od nas, jer je to bila jedna od najčešćih tema u svakodnevnoj komunikaciji - iz kojeg se oružja trenutno puca po gradu. 

Čitav maj i juni proveli smo u podrumu, pa smo svaki trenutak primirja i sunca koristili da dijete iznesemo na sunčanje. Imao je mali jastučić u prozoru i tamo je provodio vrijeme. 

Skender ima i stariju sestru, a prvih mjeseci ospade u stanu je bilo čak troje djece u pelenama, što je zahtijevalo ogromne količine vode. Beba Skender nije volio dječiju hranu već nešto konkretnije - kajganu, a u vrijeme opsade jaja su bila prava rijetkost, pa čak i ona u prahu. Jasna se prisjeća kako je fotograf Rikard Larma često Skenderu znao donositi čokoladice, a jednom kada se vratio sa službenog puta izvan Sarajeva - donio mu je i pravu limenku Pepsi kole.

Jasna je sa djecom 1994. uspjela otići u Njemačku, a vratili su se 1996. Prve razrede osnovne škole Skender je završio u maloj prostoriji kod učitelja Veselina, sve dok se nije renovirala Osnovna škola Silvije Strahimir Kranjčević. Danas studira pravo, a slobodno vrijeme provodi s djevojkom.

Foto: Nermin Čolić

 

radiosarajevo.ba

TAGOVI: ratnosarajevo

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović