Rikard Larma: Sunčanje (Dijete u prozoru)
12. mart 2012. u 14:51
Rikard Larma: Sunčanje (Dijete u prozoru)

Foto: Rikard Larma

Jedna od najpoznatijih fotografija nastalih tokom opsade Sarajeva je ova. Njen autor je Rikard Larma, a naziv joj je 'Sunčanje'. 

Posebnost fotografije je što se subjekat nalazi u prozoru s rešetkama, a pri tom dijete podsjeća na anđela - nago i neodređenog spola, sa zlatnim uvojcima u kosi i svojevrsnim oreolom od konopčića. 

S obzirom da je malo ljudi znalo za kontekst u kojem je nastala fotografija, ona je često bila upotrebljavana kako bi se pokazala jadna, zatvorena i zanemarena djeca koja su rasla u gradu pod osadom.

A fotografija je snimljena zapravo kao dokaz roditeljske brige prema djetetu, uprkos vanrednim okolnostima.

Nastala je u Njegoševoj ulici u Sarajevu, a na njoj je tada dvogodišnji dječak Skender Bašić.

Njegovi  roditelji Jasna i Senad Bašić iskoristili su prestanak granatiranja kako bi dječaka izložili blagotvornom djelovanju sunčevih zraka. S obzirom da su djeca većinu vremena provodila u zatvorenim prostorima, najčešće u mračnim podrumima, pored neuhranjenosti prijetio im je i manjak vitamina D koji je neophodan za zdrav razvoj. Izvor D vitamina je sunčeva svjetlost. 

Skender danas ima 22 godine, a evocirajući uspomene na rat i opsadu, rado je pozirao našem fotoreporteru ispred istog prozora u Njegoševoj ulici, koja se danas zove ulica Alekse Šantića.

Foto: Nermin Čolić

Skenderova majka Jasna (filmska producentica) prisjeća se tih dana: "Skender je kasno progovorio, a njegova prva rečenica bila je 'Puca PAM?'. To je čuo od nas, jer je to bila jedna od najčešćih tema u svakodnevnoj komunikaciji - iz kojeg se oružja trenutno puca po gradu. 

Čitav maj i juni proveli smo u podrumu, pa smo svaki trenutak primirja i sunca koristili da dijete iznesemo na sunčanje. Imao je mali jastučić u prozoru i tamo je provodio vrijeme. 

Skender ima i stariju sestru, a prvih mjeseci ospade u stanu je bilo čak troje djece u pelenama, što je zahtijevalo ogromne količine vode. Beba Skender nije volio dječiju hranu već nešto konkretnije - kajganu, a u vrijeme opsade jaja su bila prava rijetkost, pa čak i ona u prahu. Jasna se prisjeća kako je fotograf Rikard Larma često Skenderu znao donositi čokoladice, a jednom kada se vratio sa službenog puta izvan Sarajeva - donio mu je i pravu limenku Pepsi kole.

Jasna je sa djecom 1994. uspjela otići u Njemačku, a vratili su se 1996. Prve razrede osnovne škole Skender je završio u maloj prostoriji kod učitelja Veselina, sve dok se nije renovirala Osnovna škola Silvije Strahimir Kranjčević. Danas studira pravo, a slobodno vrijeme provodi s djevojkom.

Foto: Nermin Čolić

 

radiosarajevo.ba

TAGOVI: ratnosarajevo

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem