Aleksander Buzlov, violončelista iz Rusije
08. mart 2012. u 08:49
Aleksander Buzlov, violončelista iz Rusije
0

Gost Sarajevske Filharmonije je izvrsni violončelista iz Rusije Aleksander Buzlov, koji će sa orkestrom nastupiti u četvrtak 8. marta 2012. U njegovoj interpretaciji čut ćemo znameniti Dvoržakov koncert za čelo i orkestar u h-molu.

Riječ je o još jednoj uspješnoj saradnji između Fondacije za muziku i Sarajevske filharmonije, koja je do sada već urodila uspješnim koncertima (sjetimo se nedavnog gostovanja izvrsne Alene Baeve). 

Aleksaned Buzlov (rođen 1983.) je već sa šest i pol godina odlučio da će violončelo biti njegov instrument, (priznaje, jer mu se kao djetetu i nije baš dopao zvuk violine). Zahvaljujući roditeljima koji su, iako se profesionalno ne bave muzikom, sa dječakom dijelili svoju ljubav prema ovoj umjetnosti, njegov  talenat na vrijeme je prepoznat. Koliko takav dar predstavlja i odgovornost - pitali smo ovog umjetnika.

"Poznato je da iza svakog uspjeha stoji 80 posto teškog rada, a samo 20 posto nečega što možemo nazvati talenat, dar Boga ili dar prirode. Ja mislim da tu ima mali udio prirode, ali onda dolaze i kulturološki preduvjeti da bi od talenta nastala umjetnost. Da sam rođen u nekoj drugoj kulturi, gdje se muzička umjetnost ne njeguje toliko, da nisam imao roditelje koji su me usmjerili, možda se danas ne bih bavio ovim poslom. Imao sam sreću da sam već sa deset godina postao štićenik fondacije 'Nova imena' koja je podržavala mlade muzičare, davala nam puno prilika da nastupamo, što je bilo veoma važno."  

Buzlov je do sada svirao na svim kontinentima, na velikim pozornicama svijeta među kojima je i Carnegie Hall u New Yorku. Među brojnim takmičenjima, za njega je veoma važno bilo XIII Internacionalno takmičenje Tchaikovsky u Moskvi 2007., gdje je nagrađen sa nekoliko nagrada. Tada je osvojio Srebrnu medalju i Specijalnu nagradu za najbolju izvedbu djela ruskog kompozitora Tchaikovskog, kao i posebnu nagradu od Fondacije Rostropovich i Vishnevskay. Pogledajte njegov nastup sa tog takmičenja:  


Trenutno radi kao asistent svoje profesorice Natalie Gutman na Moskovskom konzervatoriju. Ima svojih nekoliko studenata sa kojima radi u vrijeme kada nije na turneji. Profesorica Gutman koja je u umjetničkom smislu odgojila ovog muzičara i dalje prati njegov rad. Na pitanje čega se sve morao odreći kako bi postigao karijeru uspješnog violončeliste, Buzlov odgovara:

"Imao sam sreću da me roditelji nisu radikalnim metodama tjerali da vježbam instrument, i nisam bio od onih 'mladih talenata' koji su po osam sati morali provesti vježbajući. Moja mama je znala kako da me motiviše na jedan vrlo latentan i pozitivan način - nikada mi nije govorila "to nije u redu" ili "nisi dobar" već radije "ti to možeš bolje". Svakako da je kroz moje odrastanje bilo i dovoljno dječije zabave, video igrica, a i filmova koje i danas obožavam. Pratim savremenu kinematografiju i u toku sam sa novostima, uvijek sa sobom imam laptop na kojem ima mnogo filmova."

Saradnjom sa sarajevskim orkestrom, Buzlov je zadovoljan, kao i sa dvoranom Narodnog pozorišta u Sarajevu z akoju kaže da je veoma lijepa i akustična. Na pitanja kako on lično doživljava jedno od najpoznatijih djela literature za violončelo - Dvoržakov koncert, Buzlov kaže:

"Iako je muzika najčešće apstraktna, Dvoržak je ovaj koncert bazirao na događajima iz stvarnog života. Tu je dramatična tema u drugom stavu koja je nastala nakon što je kompozitor dobio pismo iz domovine u kojem ga obavještavaju o smrtnom slučaju. Ova je muzika veoma povezana i sa njegovom 'Simfonijom iz novog svijeta', koja je takođe nastala u Americi. Volim to djelo jer je ono, sa svom svojim bojama i nijansama, beskrajno područje za istraživanje. Izvodim ga otkako sam imao 14 godina, a svaki put na drugačiji način. I naravno, meni je kao violončelisti veoma drago da je najpoznatiji Dvoržakov koncert napisan za moj instrument." 

S obzirom da je njegov sarajevski nastup planiran za Međunarodni dan žena, pitali smo umjetnika da li ima i određenu poruku tim povodom

"Oko osamdeset posto svega što u životu uradimo - uradimo to zbog žena, govorio mi je jedan profesor, i to je istina. Mnoge stvari činimo za njihovu ljubav, pa je tako i koncert koji ću svirati Dvoržak napisao zbog neke svoje ljubavi. Svima koji dođu na koncert želim da osjete tu ljubav i da je podare onima koje vole."    

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, radiosarajevo.ba 


Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem