U BiH plata 'vrijedi' 604 hljeba, u Hrvatskoj 954 Ilustracija
06. mart 2012. u 09:26
U BiH plata 'vrijedi' 604 hljeba, u Hrvatskoj 954
0

Bh. građani za prosječnu platu mogu da kupe 604 hljeba, a potrošači iz Hrvatske za svoj mjesečni prihod u prilici su da pazare čak do 954 vekne ovog pekarskog proizvoda. Ovo je pokazalo istraživanje Nezavisnih novina, bazirano na poređenju primanja i cijena hljeba, mlijeka i euro dizela u BiH i zemljama u okruženju, a kojim je dokazano da plata u BiH, koja iznosi 828 KM, najmanje vrijedi.

Za prosječnu platu u BiH moguće je kupiti tek 563 litra mlijeka, u Hrvatskoj 1.024, u Srbiji 610, a u Crnoj Gori 569 tetrapaka ovog napitka.

Kada je dizel u pitanju, u težem položaju od bh. vozača samo su Srbijanci. Građani Srbije za prosječnu platu mogu da naspu 264, a bh. vozači 331 litar ovog goriva. Hrvati mogu da pazare čak 579, a Crnogorci 370 litara dizela.

Komentarišući ove podatke, predstavnici sindikalnih organizacija, ali i udruženja za zaštitu potrošača, ističu da je još jednom dokazano da bh. građani, u poređenju sa susjedima, najteže žive.

Neopravdana poskupljenja

Božana Radošević, stručna saradnica za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS, ističe da posljednji pokazatelji govore da se prosječnom platom može obezbijediti tek oko 44,9 odsto proizvoda i usluga sadržanih u sindikalnoj potrošačkoj korpi.

"Problem su i neka neopravdana poskupljenja, zabilježena u posljednje vrijeme. Bilo kakvo poskupljenje, a pogotovo ono koje podrazumijeva robu i usluge obuhvaćene sindikalnom potrošačkom korpom, dodatno ugrožava ionako težak životni standard porodica", naglašava Radošević.

Komentarišući analizu Nezavisnih, Murisa Marić, izvršna direktorica u Udruženju građana DON Prijedor, ističe da je još poraznija činjenica da veliki broj građana BiH uopšte ne prima prosječnu platu.

"Koliko ljudi živi s 'minimalcem', koji kod nas iznosi oko 370 maraka? Kako žive oni što imaju penzije od oko 160 maraka? Ovdje se samo preživljava, a do kada će tako biti i kada će aktuelno stanje izazvati izlazak građana na ulice, teško je reći", naglašava Marićeva.

50 posto prihoda odlazi na hranu

Osim što po kvalitetu života kaskamo za građanima zemalja u okruženju, u Instituciji ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH potvrdili su Nezavisnim da statistički podaci pokazuju da bh. građani za hranu izdvoje mnogo više sredstva iz svog  budžeta nego potrošači zemalja EU.

"Ilustrativan je podatak da prosječna evropska porodica izdvoji za hranu 16 odsto od ukupnih prihoda. U BiH je taj udio 50 odsto", upozoravaju ombudsmani. 

Kad je riječ o prosječnim platama u zemljama našeg regiona, ona u Srbiji iznosi 318 eura, u Bosni i Hercegovini 424 eura, Crnoj Gori 484 eura, dok je u Hrvatskoj daleko veća i iznosi 741 euro.

 

 

 

Nezavisne.com/Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga