Pet najčešćih snova koje sanjamo
01. mart 2012. u 21:23
Pet najčešćih snova koje sanjamo
0

Neke teme i lokacije u kojima se možemo naći dok sanjamo, pojavljuju se kod većine ljudi. Zapravo postoji pet 'tema' snova koji se pojavljuju kod većine osoba. Sanjate li ih i vi? I šta nam to podsvijest njima želi poručiti?

Lauri Quinn Loewenberg je psihologinja čija je specijalnost psihoanaliza snova. Na stranicama dr. Mehmet Oza potvrđuje da svatko ima jedinstvene snove, ali postoji i nekoliko tematika koje se provlače kroz snove većine ljudi. Zapravo, postoji pet snova koji su toliko učestali, da ih njeni pacijenti spominju gotovo svakog dana. 

Zašto naša podsvijest koristi baš te metafore i šta možemo iz toga naučiti? 

Ispadaju vam zubi

Ovo je metafora koja nema veze s oralnom higijenom, kaže psihologinja. Dijelovi tijela u našim snovima govore više o emocijama i psihologiji. Po toj logici može se zaključiti da su zubi ili bilo koji dio ustiju povezani s komunikacijom. Ispadnu li vam u snu, to obično znači da ste na javi rekli nešto što niste trebali. Ogovarate li ili govorite često bez razmišljanja, jeste li lagali, odali previše informacija ili rekli nešto i tek kasnije saznali da ste time povrijedili nekoga? Ma šta bilo, očito vas muči. 

Šta učimo: Podsvjesno znate da biste trebali biti pažljiviji u komunikaciji. Jer jednom kad nešto izleti iz usta, teško je poništiti rečeno. 

Proganjaju vas i bježite

Tokom svog rada Lauri Quinn Loewenberg uočila je da proganjanje najčešća tema ženskih snova. Njih obično izazivaju situacije povišenog stresa s kojima se žene susreću tijekom dana, a pri kojima žene češće biraju bijeg nego suočavanje s prijetnjom. Ukoliko često sanjate da vas progone možda biste se trebali pitati od čega to bježite u svakodnevnom životu umjesto da se suočite s problemom. Želite li skinuti s vrata neke obaveze? Ili vas plaši nešto iz prošlosti? 

Šta učimo: Ne možete uvijek bježati. Izbjegavanje nije dobar način nošenja s problemom. Tako se zapravo produžuje bol i tjeskoba. Ovi snovi će prestati kad se suočite s onim čega se bojite na javi. 

Prljavi, začepljeni, zaključani i neupotrebljivi zahodi

Da, ovo zna biti gadljivo. Najčešći element u ovakvim snovima je nemogućnost korištenja tj. nemogućnost olakšanja. Ovo ukazuje na nemogućnost otvorene komunikacije i nemogućnost izražavanja onoga što bi vas olakšalo u emocionalnom planu. Ako je u snu zahod vrlo prljav ili nedostupan trebate se pitati od koje frustracije i negativnog razmišljanja nikako da se rastanete. 

Šta učimo: Ovim snovima podsvijest vas upozorava da ste nagomilali previše frustracija koje držite u sebi. Oslobodite se. 

Opet u školi

Čak i ako ste maturirali prije 10, 20 ili 30 godina u snovima se možete naći kako sjedite u učionici. Škola je toliko popularna lokacija za snove jer se dinamika koja je vladala u školi često nastavlja i na poslu ili u društvenom životu. U školi smo naučili što su rokovi, kašnjenje, domaće zadaće, ocjene, popularnost...U osnovi tamo ste naučili osnovne vještine za snalaženje na poslu i u društvu. Snovi smješteni u školi najčešće reflektiraju ono što se događa na vašem poslu, a rjeđe događaje iz društvenog života. Što se tačno zbiva u školi? Kasnite, ne možete naći stvari, padate godinu? Možda se morate dokazivati na poslu i to vas opterećuje. 

Šta učimo: Vjerovatno osjećate neko nespokojstvo na poslu. Međutim podsvijest nas podsjeća da uz malo truda i učenja sve možemo prebroditi. 

Vaš/a partner/ica vas vara

Dr. Lauri Quinn Loewenberg je provela anketu na 5.000 osoba i pokazalo se da je ova vrsta sna najčešća. Dobra vijest je da ovo ne ukazuje na pravu nevjeru. Ali ukazuje da nešto, a ne neko, krade vrijeme i pažnju vašeg partnera, te da se osjećate zakinuto. Ako ovo često sanjate nemojte biti paranoidni i ljubomorni već preispitajte koja aktivnost ometa da budete češće zajedno. Zbog čega ste se počeli osjećati zapostavljeno u vašoj vezi? 

Šta učimo: Ovaj san bi trebao biti zvono za uzbunu nakon kojeg trebamo oživjeti svoj ljubavni život. Potrudite se odvojiti više vremena u zajedničkim aktivnostima i pozitivnoj komunikaciji. 

Zašto većina ljudi ima tematski slične snove? Jer imamo slične mane, brige i vrijednosti. Naša podsvijest će nam dosađivati dokle god ne shvatimo poruku. Čim se suočite s problemom, san će se mijenjati. Što je najvažnije nećete se samo riješiti čudnih snova već ćete i dramatično popraviti kvalitetu svog života. 

 

net.hr/Radiosarajevo.ba

Kako ćete obilježiti Prvi maj?

Na izletu
U mjestu u kojem živim
Na putovanju
Radno