'ACTA je rješenje za ekonomske probleme' Karel de Gucht
01. mart 2012. u 08:55
'ACTA je rješenje za ekonomske probleme'
0
POVEZANO
INDECT: projekt masovne kontrole populacije?
Meksiko potpisao ACTA-u
ACTA je definitivno mrtva u Evropi

"Sporazum ACTA nije napad na naše slobode i neće kriminalizirati one koji ilegalno skidaju sadržaje s interneta", izjavio je evropski povjerenik za trgovinu, Karel De Gucht.

"Moja poruka Evropljanima je jednostavna: ACTA nije napad na naše slobode, nego odbrana našeg načina života", rekao je De Gucht, u svom obraćanju članovima Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, koji je započeo raspravu o sporazumu ACTA.

"ACTA nije Big Brother, nego način da riješimo naše ekonomske probleme u 2012. godini i poslije toga", kazao je europski povjerenik. 

Vijeće EU-a je u decembru prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Krajem januara u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice.

Više zemalja Europske unije, među kojim i Poljska, Češka, Njemačka, Bugarska i Slovenija, su zaustavili proces ratifikacije sporazuma, dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet. Ponukana nizom protesta, Evropska komisija je tražila od Evropskog suda pravde u Luxembourgu mišljenje o tom da li je on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

De Gucht je rekao da će braniti legitimitet sporazuma sve do odluke Evropskog suda pravde. 

"Njime se želi izgraditi globalan sustav zaštite intelektualnog vlasništva u Europi. ACTA ne cenzurira internet, ne kriminalizira one koji ilegalno skidaju sadržaje i neće ograničiti trgovinu generičkim lijekovima", kazao je.

Radiosarajevo.ba

TAGOVI: acta

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga