'ACTA je rješenje za ekonomske probleme' Karel de Gucht
01. mart 2012. u 08:55
'ACTA je rješenje za ekonomske probleme'
0
POVEZANO
INDECT: projekt masovne kontrole populacije?
Meksiko potpisao ACTA-u
ACTA je definitivno mrtva u Evropi

"Sporazum ACTA nije napad na naše slobode i neće kriminalizirati one koji ilegalno skidaju sadržaje s interneta", izjavio je evropski povjerenik za trgovinu, Karel De Gucht.

"Moja poruka Evropljanima je jednostavna: ACTA nije napad na naše slobode, nego odbrana našeg načina života", rekao je De Gucht, u svom obraćanju članovima Odbora za međunarodnu trgovinu Europskog parlamenta, koji je započeo raspravu o sporazumu ACTA.

"ACTA nije Big Brother, nego način da riješimo naše ekonomske probleme u 2012. godini i poslije toga", kazao je europski povjerenik. 

Vijeće EU-a je u decembru prošle godine jednoglasno prihvatilo ACTA-u i ovlastilo zemlje članice da ga potpišu. Krajem januara u Tokiju potpis na ACTA-u stavile su 22 zemlje članice.

Više zemalja Europske unije, među kojim i Poljska, Češka, Njemačka, Bugarska i Slovenija, su zaustavili proces ratifikacije sporazuma, dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet. Ponukana nizom protesta, Evropska komisija je tražila od Evropskog suda pravde u Luxembourgu mišljenje o tom da li je on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

De Gucht je rekao da će braniti legitimitet sporazuma sve do odluke Evropskog suda pravde. 

"Njime se želi izgraditi globalan sustav zaštite intelektualnog vlasništva u Europi. ACTA ne cenzurira internet, ne kriminalizira one koji ilegalno skidaju sadržaje i neće ograničiti trgovinu generičkim lijekovima", kazao je.

Radiosarajevo.ba

TAGOVI: acta
comments powered by Disqus

Hoće li uspjesi mladih bh. sportista promijeniti odnos institucija prema talentima?

Usvojit će se zakoni o sportu, kulturnim djelatnostima i sl.
Pojačat će se podrška, ali se neće uspostaviti sistem
Uspjesi će ubrzo biti zaboravljeni i sve će biti isto