Josipović pozdravlja dogovor Kosova i Srbije
25. februar 2012. u 09:36
Josipović pozdravlja dogovor Kosova i Srbije
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravio je dogovor između Srbije i Kosova o integriranim prijelazima i regionalnom predstavljanju Kosova ocijenivši ga poticajem europskim integracijama svih zemalja u regiji, priopćio je u petak ured hrvatskog predsjednika.
 
   "Spremnost na kompromis uvjet je mira, stabilnosti, razvoja i napretka. Republika Hrvatska vidi europsku budućnost cijele regije i kao vlastiti interes. Hrvatska jest i bit će partner svim zemljama u regiji na njihovu europskom putu, za dobro i u korist i regije i Europske unije", stoji u priopćenju.
 
   Srbija i Kosovo u petak su usuglasili sporazum o regionalnoj suradnji u okviru "dijaloga" kojim dvije zemlje teže normalizirati odnose, a taj je dogovor važan za odluku Bruxellesa o dodjeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. 
 
   Pregovarači u Bruxellesu dogovorili su se da će Priština sudjelovati na konferencijama o Balkanu, a da pritom Beograd ne mora priznati neovisnost svoje bivše pokrajine, rekao je diplomatski izvor. 
 
   Drugi je korak naprijed ostvaren dogovorom o "zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima" na temelju sporazuma Beograda i Prištine iz 2011., o slobodnom protoku (robe, ljudi). 
 
   Upravo su ti granični prijelazi zadnjih mjeseci bili izvor velikih napetosti zbog blokada, prosvjeda i sukoba. 
 
   Sporazum je postignut nekoliko dana prije sastanka u Bruxellesu na kojem će se odlučivati o dodjeli statusa kandidata Srbiji. 

Fena

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović