Društveno angažirane predstave u SARTR-u
22. februar 2012. u 12:51
Društveno angažirane predstave u SARTR-u
0

Na današnjoj press konferenciji za novinare povodom premijere predstave ''99% Strah i bijeda Trećeg rajha'', u režiji Nermina Hamzagića, istaknuta je važnost same tematike i poruke koju ova predstava sa sobom nosi.

Nakon Orwellove ''1984'' u režiji Benjamina Bajramovića, na red dolazi predstava slične tematike, čime SARTR nastavlja ove godine uspostavljenu praksu prikazivanja tematski i društveno angažiranih predstava.

''Ove su nam teme izuzetno bitne, s obzirom na činjenicu da  je 2012. godina obilježena 20-om godišnjicom od početka opsade Sarajeva, pa tako i postanka samog SARTR-a'', izjavio je Nihad Kreševljaković, direktor SARTR-a.

Foto: Filip Đurić, Radiosarajevo.ba

Prisutnima su se također obratila i glumačka postava: Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, te gostujući glumac Amar Selimović iz Kamernog teatra 55, kao i dirigentica Tijana Vignjević koja je pomagala glumcima prilikom pripreme muzičkog dijela predstave.

Režiser Nermin Hamzagić, koji premijerom svoje predstave u SARTR-u ujedno izlaže i svoj diplomski rad, zahvalio se Nihadu Kreševljakoviću i čitavoj ekipi Sarajevskog ratnog teatra, ističući kako je izuzetno važno, pogotovo mladim ljudima na početku karijere dati ovakvu priliku da rade i surađuju sa profesionalnim teatrom.

Napominjemo: Drama Bertolta Brechta ''Strah i bijeda Trećeg rajha (99%)'', u režiji Nermina Hamzagića svoje prvo uprizorenje u SARTR-u imat će u petak 24. februara u 20h, dok su naredne reprize planirane za 25., 26., i 27. februar.

Vezano:

Strah i bijeda Trećeg rajha

 

 

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem