Društveno angažirane predstave u SARTR-u
22. februar 2012. u 12:51
Društveno angažirane predstave u SARTR-u

Na današnjoj press konferenciji za novinare povodom premijere predstave ''99% Strah i bijeda Trećeg rajha'', u režiji Nermina Hamzagića, istaknuta je važnost same tematike i poruke koju ova predstava sa sobom nosi.

Nakon Orwellove ''1984'' u režiji Benjamina Bajramovića, na red dolazi predstava slične tematike, čime SARTR nastavlja ove godine uspostavljenu praksu prikazivanja tematski i društveno angažiranih predstava.

''Ove su nam teme izuzetno bitne, s obzirom na činjenicu da  je 2012. godina obilježena 20-om godišnjicom od početka opsade Sarajeva, pa tako i postanka samog SARTR-a'', izjavio je Nihad Kreševljaković, direktor SARTR-a.

Foto: Filip Đurić, Radiosarajevo.ba

Prisutnima su se također obratila i glumačka postava: Snežana Alič, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, te gostujući glumac Amar Selimović iz Kamernog teatra 55, kao i dirigentica Tijana Vignjević koja je pomagala glumcima prilikom pripreme muzičkog dijela predstave.

Režiser Nermin Hamzagić, koji premijerom svoje predstave u SARTR-u ujedno izlaže i svoj diplomski rad, zahvalio se Nihadu Kreševljakoviću i čitavoj ekipi Sarajevskog ratnog teatra, ističući kako je izuzetno važno, pogotovo mladim ljudima na početku karijere dati ovakvu priliku da rade i surađuju sa profesionalnim teatrom.

Napominjemo: Drama Bertolta Brechta ''Strah i bijeda Trećeg rajha (99%)'', u režiji Nermina Hamzagića svoje prvo uprizorenje u SARTR-u imat će u petak 24. februara u 20h, dok su naredne reprize planirane za 25., 26., i 27. februar.

Vezano:

Strah i bijeda Trećeg rajha

 

 

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović