U potrazi za fatamorganom kafane u raju Amela Hadžimejlić
23. februar 2012. u 07:11
U potrazi za fatamorganom kafane u raju
0

Festival Sarajevska zima i galerija Collegium artisticum organiziraju samostalnu izložbu umjetnice Amele Hadžimejlić. Izložba će se otvoriti u četvrtak, 23. februara u 19:00h, a bit će postavljena do 7. marta.

Amela Hadžimejlić je akademska grafičarka, rođena u Ljubljani. Diplomirala je na Odsjeku grafike 1993. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1996 do 1998. je pohađala i završila postdiplomske studije u klasi akademika Dževada Hoze. Dosada je imala  21 samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu, dobitnica je sedam nagrada i učestvovala je na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi se nalaze u 19  umjetničkih kolekcija, muzeja i galerija  izvan BiH. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BIH od 1996. godine, radi kao profesorica na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

"Svijet se mijenja u zavisnosti od načina na koji posmatramo. Promjenom percepcije mijenjamo svijet i sebe u svijetu. Izložba Amele Hadžimejlić poziva posmatrača da isprobava različite vizure i da otkriva sopstvene vizije. Na naočare raznovrsnih oblika i dioptrija umjetnica aplicira forme i boje koje je upotrebljavala u svom prethodnom opusu vezanom pretežno za grafičke dicipline, tako da bismo njen ludički i eksperimentalni pristup u ovom djelu mogli okarakterisati kao „grafiku u proširenom polju“.  Kombinujući ovaj interaktivni pristup koji aktivira posmatrača sa fotografskom hronikom sopstvenog života, Amela Hadžimejlić postavlja pitanje objektivnosti fotografije i ambivalentnosti pogleda", napisala je o Hadžimejlić Branka Vujanović, kustosica alerije Collegium artisticum.


Radiosarajevo.ba

Mogu li Zmajevi do baraža za EP u fudbalu?

Bez problema
Biće teško, ali proći ćemo
Ne vjerujem
Ne znam