U potrazi za fatamorganom kafane u raju Amela Hadžimejlić
23. februar 2012. u 07:11
U potrazi za fatamorganom kafane u raju
0

Festival Sarajevska zima i galerija Collegium artisticum organiziraju samostalnu izložbu umjetnice Amele Hadžimejlić. Izložba će se otvoriti u četvrtak, 23. februara u 19:00h, a bit će postavljena do 7. marta.

Amela Hadžimejlić je akademska grafičarka, rođena u Ljubljani. Diplomirala je na Odsjeku grafike 1993. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Od 1996 do 1998. je pohađala i završila postdiplomske studije u klasi akademika Dževada Hoze. Dosada je imala  21 samostalnu izložbu u zemlji i inostranstvu, dobitnica je sedam nagrada i učestvovala je na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi se nalaze u 19  umjetničkih kolekcija, muzeja i galerija  izvan BiH. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BIH od 1996. godine, radi kao profesorica na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

"Svijet se mijenja u zavisnosti od načina na koji posmatramo. Promjenom percepcije mijenjamo svijet i sebe u svijetu. Izložba Amele Hadžimejlić poziva posmatrača da isprobava različite vizure i da otkriva sopstvene vizije. Na naočare raznovrsnih oblika i dioptrija umjetnica aplicira forme i boje koje je upotrebljavala u svom prethodnom opusu vezanom pretežno za grafičke dicipline, tako da bismo njen ludički i eksperimentalni pristup u ovom djelu mogli okarakterisati kao „grafiku u proširenom polju“.  Kombinujući ovaj interaktivni pristup koji aktivira posmatrača sa fotografskom hronikom sopstvenog života, Amela Hadžimejlić postavlja pitanje objektivnosti fotografije i ambivalentnosti pogleda", napisala je o Hadžimejlić Branka Vujanović, kustosica alerije Collegium artisticum.


Radiosarajevo.ba

comments powered by Disqus

Da se sutra biraju članovi Predsjedništva, za koga biste glasali?

Bakir Izetbegović
Dragan Čović
Mladen Ivanić
Fahrudin Radončić
Martin Raguž
Željka Cvijanović
Emir Suljagić
Živko Budimir
Mustafa Cerić
Bakir Hadžiomerović