Elvis J. Kurtovich
Olimpijada, Jurek, burek


Piše:Elvis J. Kurtovich

U prošlim nastavcima:

Autor je odlučio davati više praktičnih savjeta čitateljima.

Evo nešto iz oblasti popularne medicine.

Šta je hernija, kako se dobije, koje oblike te bolesti razlikujemo i kako živjeti sa hernijom možete pogledati u ovom spotu. Pjesma se zove „Živjeti sa hernijom":

Nakon ovog korisnog edukativnog spota vratimo se davno započetom a slabo nastavljenompisanju autobiografije.

Godišnjica Olimpijade u Sarajevu je dobra prilika da se kaže nešto o prvoj svjetskoj prezentaciji Novog primitivizma iskazanoj kroz transparent "Volimo Jureka više nego bureka", kojeg su vidjeli milioni ljudi širom svijeta u TV prenosu skijaškog takmičenja.

Evo kako su stajale stvari u mojoj raji tada. Imamo 20-22 godine. Moja grupa je u decembru snimila svoj prvi album i čeka da se odštampa i pojavi u prodaji. Radio emisija "Top lista nadrealista" sada se snima u novom RTV Domu a ne više u Danijela Ozme.

Ko zna strane jezike, kompjutere ili voziti auto uvalio se da nešto honorarno radi za strane ili naše poslodavce.

Evo šta smo mi skontali:

- Napravićemo promociju albuma za novinare baš usred Olimpijade!
- Napravićemo seriju koncerata u nama dostupnoj dvorani – Domu kulture Trasa (danas "Meeting Point")...

Pa ako nas neko primijeti od svjetskih menadžera...:)

Rezultati...

Koncerti su prošli osrednje. Došla uglavnom sarajevska raja, a gosti grada nisu ni čuli za to. Nisu se smjeli lijepiti plakati. Pjevača grupe "Električni orgazam" neko je spuco flašom i koncert je prekinut... Navodno neki pijani stranac je bio krivac...

Promocija je ostala zavijana kao vlak u snijegu iz predhodne kolumne! Zbog velikog snijega avion nije poletio i primjerci LP ploča nisu ni stigli!  Nije nam došao svjetski poznati pjevač John Denver! A obećao je...

Od popularnih – došao nam je na promociju naš dobri Halid Bešlić i pjevačica grupe "Aska" Sneška.

Kako je ona bila dobra i prema grupi "Plavi Orkestar" (kod nje i muža su spavali kad bi došli u Bg a ona im je kuhala najbolja jela) staviću ničim izazvan u kolumnu i nastup "Aski" sa Evrovizije 1982.!

Pominje se i Ivo Andrić!..:)

Promocija albuma u diskoteci ABC na Čengić Vili bila je smiješna, jer smo se mi obukli u "new primitivs" stilu, a hostese su se obukle u svoje kostime koje su nosile na otvaranju Olimpijade.

Stranci su skontali provalu i govorili djevojkama: "Opening ceremony!"

Kad smo već kod "Opening ceremony"- i tu sam bio! Sat vremena prije otvaranja nazvala me drugarica iz razreda čiji je otac bio političar i rekla mi da ima kartu viška: "Hoćeš li na otvaranje?" Rekao sam da hoću! :)

Tih dana kad se raja skupe naveče u "Dedanu" oni što imaju jakne i akreditacije od Olimpijade pričaju ostalim smrtnicima šta se tu stvarno događa. Jedan jaran je npr. vozao japanskog princa Takedu.

Član Olimpijskog komiteta, svuda se po gradu mota, dodjeljuje medalje i tako to... Kulturan čovjek, fin, skroman - hoće da prevoditeljica sjedne u golfa naprijed, ona i moj jaran: "Ne vaša visosti, vi morate naprijed!"... al' kad on zapovjedi... moraš ga poslušat! Japanci kad ga vide u gradu – odmah se počne klanjat!

Bio sam na brzom klizanju kad je on prošao do svog mjesta, ostali ništa, ne znaju ko je, ne registruju ga – a tribina puna Japanaca izvodi neki "naklon caru na otvorenom prostoru i srednjoj udaljenosti pred stranim ljudima"... kako sam ja skontao...

A neće da sjedne u golfa naprijed, ovi naši mu stalno kasne, on nasmijan, ne ruži ih...

Od Olimpijade: gledao sam taj "opening ceremony", brzo klizanje sa princom, i hokej. Nije mi se dalo smrzavati po planinama pa sam skijaška takmičenja gledao na TV.

I prije legendarnog veleslaloma Jure Franka čuo sam Mladena Delića kako prenosi: "Tu su i neki simpatični momci koji su donijeli transparent VOLIMO JUREKA VIŠE NEGO BUREKA". Kamera je i u svijet poslala sliku pomenutog transparenta, a simpatični mladići nisu se dobro vidjeli u gužvi.

Ko su bili simpatični mladići? Bili su to Zenit i Nele Karajlić.

Nekada se, poput starih boraca NOB-a, skupe preživjeli prvoborci našeg naprednog omladinskog pokreta i evociraju uspomene na svoju revolucionarnu mladost.

Kako se drug Zenit prisjeća, oni su sklapali daske i pokušavali da napišu nešto borbeno što će dati podstreka 1. slovenačkoj skijaškoj brigadi sa drugom Jurom na čelu. Nije im išlo oko teksta a onda se pojavila Neletova mama teta Vera sa prijedlogom "Volimo Jureka više nego bureka".  Upravo je pravila neku pitu...:)

Bilo je lijepo u Sarajevu, doviđenja u Kalgariju.

Poslušajte ispovjest danas poznatog pjevača koji je upravo preko te zimske olimpijade dobio vizu koja će ga dovesti i do opjevanog New Yorka...Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović