Bašovićeva 'Priviđenja' u Beču
09. januar 2012. u 20:18
Bašovićeva 'Priviđenja' u Beču
0

Nakon praizvedbe drame Priviđenja iz srebrenog vijeka bh. dramskog pisca Almira Bašovića u sarajevskom Narodnom pozorištu 2003., ovaj dramski  tekst će biti postavljen i u bečkom teatru Nestroyhof Hamakom. Probe počinju sredinom februara, a premijera je najavljena za april. Predstavu će režirati mladi beogradski režiser Stevan Bodroža.

Drama Priviđenja iz srebrenog vijeka objavljena je i na italijanskom i francuskom jeziku, a problematizira rat za kraj svijeta, odnosno tragičnu sudbinu čovjeka 20. vijeka. Bašović na scenu izvodi Pisca, koji se kao autorov alter-ego odnosi skeptično prema mogućnosti umjetnosti da progovori o tragici i nerazrješivosti sudbine Srebreničanki, a, samim tim, na univerzalnom planu, sudbine ljudi u tom, srebrenom vijeku.

Bašović povodom izvedbe koju će drama doživjeti u Beču kaže:

"Siguran sam da će bečka predstava imati bolju sudbinu od sarajevske. Predstava Priviđenja iz srebrenog vijeka skinuta je, naime, s repertoara Narodnog pozorišta u Sarajevu nakon 400 prodatih karata. Za razliku od Sarajeva, Beč je sredina koja se ne razbacuje parama i u kojoj se predstave prave i izvode da bi ih publika vidjela."

Pored pomenute drame, Bašović je i autor drame RE: Pinocchio (praizvedba na albanskom jeziku u CTC teatru Skopje, 2006.), te knjiga Čehov i prostor (2008.) i Struktura dramskog prostora u Čehovljevim dramama kao koncentrirani izraz dramske strukture (2008.). Zaposlen je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gdje trenutno priprema doktorsku disertaciju o odnosu između govorećeg subjekta i autora u drami s kraja 19. i početka 20. vijeka.

 

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li u plasman bh. reprezentacije na Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Da
Ne
Ne znam