Bašovićeva 'Priviđenja' u Beču
09. januar 2012. u 20:18
Bašovićeva 'Priviđenja' u Beču
0

Nakon praizvedbe drame Priviđenja iz srebrenog vijeka bh. dramskog pisca Almira Bašovića u sarajevskom Narodnom pozorištu 2003., ovaj dramski  tekst će biti postavljen i u bečkom teatru Nestroyhof Hamakom. Probe počinju sredinom februara, a premijera je najavljena za april. Predstavu će režirati mladi beogradski režiser Stevan Bodroža.

Drama Priviđenja iz srebrenog vijeka objavljena je i na italijanskom i francuskom jeziku, a problematizira rat za kraj svijeta, odnosno tragičnu sudbinu čovjeka 20. vijeka. Bašović na scenu izvodi Pisca, koji se kao autorov alter-ego odnosi skeptično prema mogućnosti umjetnosti da progovori o tragici i nerazrješivosti sudbine Srebreničanki, a, samim tim, na univerzalnom planu, sudbine ljudi u tom, srebrenom vijeku.

Bašović povodom izvedbe koju će drama doživjeti u Beču kaže:

"Siguran sam da će bečka predstava imati bolju sudbinu od sarajevske. Predstava Priviđenja iz srebrenog vijeka skinuta je, naime, s repertoara Narodnog pozorišta u Sarajevu nakon 400 prodatih karata. Za razliku od Sarajeva, Beč je sredina koja se ne razbacuje parama i u kojoj se predstave prave i izvode da bi ih publika vidjela."

Pored pomenute drame, Bašović je i autor drame RE: Pinocchio (praizvedba na albanskom jeziku u CTC teatru Skopje, 2006.), te knjiga Čehov i prostor (2008.) i Struktura dramskog prostora u Čehovljevim dramama kao koncentrirani izraz dramske strukture (2008.). Zaposlen je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu, gdje trenutno priprema doktorsku disertaciju o odnosu između govorećeg subjekta i autora u drami s kraja 19. i početka 20. vijeka.

 

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga