Nada Ler Sofronić: Ko su Ostali?
19. decembar 2011. u 10:47
Nada Ler Sofronić: Ko su Ostali?
0


Piše: Nada Ler Sofronić

Sejdić-Finci sapunica
Fantomska kategorija „Ostali“ ušla je u dnevnu upotrebu u vezi sa političkim natezanjima kako sprovesti Presudu Sejdić-Finci, a da vuk ostane sit i ovce na broju. Predstavu gledamo u nastavcima.

„Ostali“ su ušli u javni diskurs, nakon što su se godinama skrivali po marginama nikad zvanično prevedenog i narodu predočenog Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava. Uz konstitutivne, tu su nam uvalili i te „Ostale“ i onda smo zbog njih proglašeni diskriminacijskim Eldoradom zbog čega nam ne daju u Evropu. U kojoj inače diskriminacije nema: tek poneki palež romskih kuća, pogromčić tako reći, poneko ubistvo turskog imigranta, poneki kukasti krst na jevrejskom groblju, poneki ksenofobičan ili homofobičan govor u javnom prostoru; poneki rasistički ispad sa najvišeg mjesta; poneki ulazak naci-faši stranaka u Parlament koje prijete da će „Ostalima“ dohakati i to je to.

Pošto se presude najvišeg nivoa ne smiju komentaristati, nego izvršavati, pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću tvrdim da presudu Suda u Strasbourgu poštujem. Štaviše, smatram da je diskriminacija „Ostalih“, „Drugih“ kod nas jako rasprostranjena, još rasprostranjenija nego što sudije u Strasbourgu mogu i sanjati. Kad bi se samo radilo o Predsjedništvu i Domu naroda, gdje bi nam bio kraj! I kad bi se samo radilo o etničkim i rasnim manjinama.

Zato bih ovom prilikom željela dati svoj skromni doprinos raspravama ko su sve zapravo „Ostali“, „Drugi“ kod nas, koliko ih ima procentualno, koliko po grupama, koja su im to prava ugrožena i šta oni zapravo hoće.

Većinske manjine – tranzicijsko bosanski fenomen na mapi globalnog kapitalizma
Po sociološkoj definiciji „Ostali“, „Drugi“, su manjinske kategorije koje su lišene društvene moći, koje su po bilo kojoj ličnoj osobini diskriminirane, koje su marginalizirane, koje su isključene, koje nemaju pristup resursima, koje nemaju adekvatan pristup zdravstvu i obrazovanju, koje nemaju osnovna ljudska prava i čije interese u predstavničkoj demokratiji niko adekvatno ne zastupa. To su slojevi društva prema kojima postoje stereotipije i predrasude i koje su izložene govoru mržnje.

Ako bi se držali gore opisane definicije, ona bi se kod nas ruku na srce, s puno prava mogla proširiti na Ostale i Druge koji čine rastuću većinu multietničkog tranzicijskog  lumpen-proletarijata , osiromašenih, obezvrijeđenih, prezrenih na svijetu. Za njih ne vjerujem da im je glavna preokupacija hoće li imati pasivno glasačko pravo da budu birani u državno predsjedništvo i Dom naroda dok zamišljeno kopaju po gradskim kontejnerima. Oni znaju da su niko i ništa i da nema šanse da budu izabrani, a pogotovo izabrane. I živo im se fućka za predstavničku demokratiju u kojoj ih predstavljaju onih „etnički njihovih“ 1% koji ih odraše do gole kože.

Stereotipno, za pripadnike ove armije marginalaca se kaže da su siromašni zato što su nesposobni, inferiorni, nemaju poduzetničkog duha. A ne zato što ih „njihovi Prvi“ nemilosrdnom pljačkom guraju u provaliju bijede i siromaštva. I još im mašu iz rezidencijalnih talijanskih vila i dubrovačkih skupih hotela.

Često su gladni i hladno im je. Umjesto Doma naroda oni najčešće sanjaju obični dom, stančić, sobicu, a  poneki sanjaju makar šupu. Ter papir na baraci. Nikakvo Predsjedništvo oni ne sanjaju, htjeli bi u fabriku koja im je oteta i prodata u bescjenje, sjećaju se fabričke menze koje više nema, nikakvu predsjedničku gozbu ne sanjaju-jedan topli obrok dnevno eventualno i puna šaka brade.

Suštinski bosanski problem  sa „Ostalima“ je dakle gadna činjenica da oni brojčano nisu manjina i da su prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima diskriminirani zbog svog imovinskog statusa. Sva je prilika da se ova rastuća većina punom parom približava onim 99% koji demonstriraju po svijetu u Okupiraj protestima. I koje tamo, uzgred budi rečeno, demokratski izabrane vlasti ubiše ko volove u kupusu. Baš sinoć gledam na Al Jazeeri. Mlate, hapse, ne pitaju.

Svi Ostali, svih nacija - ujedinite se
Nemam iluzija da bi presudu suda u Strasbourgu bilo lakše sprovesti , da su se pod tužbu Sejdića i Fincija protiv države Bosne i Hercegovine potpisali Ostali-Bošnjaci, Ostali-Hrvati, Ostali-Srbi i Ostali-Ostali! Naprotiv. A naročito onih Ostalih pola miliona nezaposlenih koji bez trunke poduzetničkog duha gluvare Bosnom i Hercegovinom. Uostalom, Strasbourg i nije nadležan za takve slučajeve.

Njima dakle ne preostaje ništa drugo, „jer sem svojih lanaca nemaju šta da izgube“, nego da se jednom možda priključe globalnom pokretu Okupiraj sve makar dobili i batine.

Da su to ranije učinili, barem bi ih magazain Time  proglasio ličnostima godine!

Ne u moje ime
Ako se sapunica kojom sam započela ovaj tekst završi farsom po šemi toliko i toliko konstitutivnih, plus pokoja ikebana od „Ostalih“, budući da po rođenju etnički pripadam korpusu „Ostalih“, a da sam inače agnostička građanka, izjavljujem da ne priznajem ni  jednom eventualnom predstavniku „Ostalih“ da me bilo gdje predstavlja i govori u moje ime. Ni u Predsjedništvu, ni u Domu naroda, ni u Parlamentu, ni u kafani – nigdje.

Radisoarajevo.ba

TAGOVI: nadalersofronic

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga