Stranka Aung San Suu Kyi ponovo na izborima Aung San Suu Kyi
18. novembar 2011. u 16:27
Stranka Aung San Suu Kyi ponovo na izborima
0

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi je objavila da će, skupa sa strankom Nacionalna liga za demokratiju, sudjelovati na idućim izborima. 

"Jednoglasno smo odlučili da će se Nacionalna liga za demokratiju registrirati u skladu s novim zakonom, te ćemo sudjelovati na sljedećim izborima", saopćila je stranka nakon sastanka središnjeg odbora. 

Datum djelomičnih izbora za popunu mjesta u myanmarskom parlamentu još nije poznat, ali se pretpostavlja da bi mogao biti do kraja godine.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir pozvala je stranku da prijavi kandidate u "svim okruzima", ne navodeći hoće li i sama u njima sudjelovati. 

"Ako mislim da trebam sudjelovati na izborima, to ću napraviti", izjavila je u govoru u sjedištu NLD-a u Yangonu. "Neke osobe brine činjenica da bi mi sudjelovanje moglo naštetiti dostojanstvu. Iskreno, ako se bavite politikom, ne smijete misliti na dostojanstvo", dodala je.

Prema izvorima unutar stranke, Suu Kyi bi se mogla kandidirati u predgrađu Yangona. 

Predsjednik Barack Obama je saopćio da će poslati državnu tajnicu Hillary Clinton u Myanmar u decembru, što će predstavljati prvu posjetu američkog zvaničnika nakon 50 godina. Po riječima predsjednika Obame, u Myanmaru se osjeti "tračak napretka".

NLD je uvjerljivom većinom pobijedio na parlamentarnim izborima 1990. godine, ali je vojna hunta odbila da preda vlast. U sljedećih 20 godina sistematski je gušila rad stranke, a mnogi njezini čelnici, uključujući i dobitnicu Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, završili su po zatvorima. 

Suu Kyi je bila zatvorena 21 godinu, od čega je 15 godina provela u kućnom pritvoru. Na slobodu je puštena 13. novembra 2010. godine. Njena sudbina je bila predmet nekoliko dokumentaraca i filmova poput John Boormanovog "Beyond Rangoon" i Luc Bessonovog "The Lady", ali i tema nekoliko pjesama poput U2-ove "Walk on" i Damien Riceove ''Unplayed Piano". 

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga