Pismo iz Egipta: Odbranimo revoluciju od vojske! Februar 2011: Šta se promijenilo
13. novembar 2011. u 19:29
Pismo iz Egipta: Odbranimo revoluciju od vojske!
0


Nakon pada diktatora Hosnija Mubaraka, zaboravili smo Egipat, uvjereni da tamo cvjetaju ruže demokratije. Ipak, ovo pismo svjedoči da se diktatura nastavlja. Kao i borba egipatskog naroda za slobodu.

Pismo iz Kaira,
pokretima Okupiraj/Dekoloniziraj, i svim drugim pokretima solidarnosti

Nakon tri decenije života pod dikaturom, Egipćani su poveli revoluciju tražeći hljeb, slobodnu i socijalnu pravdu. Nakon skoro pa utopijske osamnaestodnevne okupacije Trga Tahrir, oslobodili smo se Mubaraka i pristupili drugom, mnogo težem, zadatku: uklanjanju Mubarakovih aparata moći. Diktator je otišao, ali vojni režim je ostao. Tako se, zapravo, nastavlja naša revolucija: i dalje stvaramo pritisak, izlazimo na ulice i zahtijevamo pravo da sami, bez višegodišnjeg sistema represije, kontrolišemo svoje vlastite živote. No, revolucija je sada – tek nakon što je otpočela – već pod udarom. Pišemo vam ovo pismo kako bismo vas upoznali sa trenutnim stanjem, i kako bismo vas pozvali na solidarnost.

S nama ste, preko televizije i drugih medija, živjeli 25. i 28. januara i 11. februara. Ali mi smo se borili i 25. februara, i 9. marta i 9. aprila i 15. maja i 28. juna i 23. jula i 1. augusta i 9. septembra i 9. oktobra. Iz dana u dan su nas napadale i vojska i policija: tukli su nas, hapsili, ubijali. Ali smo se odupirali i nastavljali borbu, jednog dana gubeći, drugog pobjeđujući uz žrtve. Preko hiljadu života je izgubljeno da bi Mubarak pao. I nakon toga ubijaju ljude, ali idemo naprijed, jer njihova smrt nije uzaludna. Ubili su Alija Mahera (15-godišnjak, 9. aprila), Atefa Yehija (upucan u glavu od strane snaga sigurnosti na protestu solidarnosti sa Palestincima, 15. maja), Minaa Daniala (ubijena od strane vojske 9. oktobra)... Mina Danial čak ni mrtav nema mira: i dalje je na spisku optuženih od strane vojnog tužioca.

Nakon što je vojna hunta preuzela vlast, pred vojne sudove je izvedeno najmanje 12.000 ljudi, kojima je zabranjeno pozivati svjedoke i koji imaju ograničen pristup advokatima. Jedni su izloženi strašnim torturama, drugi su u zatvorima, trećima su izrečene smrtne kazne. Vojska seksualno zlostavlja demonstrantkinje putem takozvanih testova nevinosti.

Vojska je ubila 28 ljudi na Masperu, 9. oktobra, gazeći tenkovima kroz ulice i pucajući na masu, kasnije na televiziji sve to tumačeći sektaškim koptsko-muslimanskim nasiljem. Istina je cenzurirana. Sistematski ciljaju na one koji javno govore. Prošle nedjelje je uhapšen i pritvoren naš drug i blogger Alaa Abd El-Fattah.

U znak solidarnosti sa Egipćanima, 12. novembra je obilježen Međunarodni dan odbrane Egipatske revolucije, širom svijeta, uz slogan Odbranimo Egipatsku revoluciju, prekinimo vojno suđenje civilima!

I sve to radi vojska koja je, kao, trebala osigurati tranziciju ka demokratiji, koja je trebala čuvati revoluciju, a u to je, izgleda, uvjerila i mnoge Egipćane, a ne samo svjetsku javnost. Zvanično, vojska osigurava stabilnost pred nadolazeće izbore. Ali i kada izaberemo novi sastav parlamenta, živjet ćemo i dalje pod huntom, koja drži zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Oni koji se usprotive bivaju šikanirani, hapšeni i mučeni. Vojno suđenje civilima je osnovni represivni alat. Zatvori su puni žrtava tranzicije.

Zasad odbijamo sarađivati sa vojnim sudovima i tužilaštvima. Nećemo se predavati, nećemo sami dolaziti na ispitivanja; ako im trebamo, naći će nas kod kuće ili na poslu.

Devet mjeseci traje naša revolucija. Marširamo, okupiramo, štrajkujemo. I vi! Marširajte, okupirajte, štrajkujte! Sjećajući se podrške svijeta u januaru, znamo da nas svijet prati i da je inspiriran našom revolucijom. Sada je red na vas da nas inspirišete dok pratimo vaše borbe. Marširali smo na Ambasadu Sjedinjenih Država u Kairu, u znak protesta zbog nasilnog prekidanja okupacije u Oaklandu. Naša je snaga u našoj zajedničkoj borbi. Ako slome naš otpore, pobijedit će onih 1 posto, u Kairu, New Yorku, Londonu, Rimu – svugdje! Ali dok živi revolucija, naši umovi ne poznaju granice. Još uvijek možemo stvoriti svijet vrijedan življenja.

Možete nam pomoći da odbranimo revoluciju!

Egipatskoj državu su G8, MMF i Zaljevske zemlje obećali pomoć od 35 milijardi dolara. Sjedinjene Države egipatskoj vojsci daju svake godine pomoć vrijednu 1.3 milijarde doalra. Svijet nastavlja sarađivati sa vojnom vlašću u Egiptu. Ubijaju nas mecima proizvedenim u Americi. Suzavac koji koriste od Oaklanda do Palestine proizveden je u Wyomingu. Prva posjeta Davida Camerona Egiptu nakon pada Mubaraka bila je povezana sa prodajom oružja. To je tek nekoliko primjera. Ljudski život, sloboda i budućnost ne smiju biti trgovačka roba. Moramo se ujediniti protiv vlasti koje ne rade za interese naroda.

Šta vi možete učiniti za nas!

- pisati egipatskim ambasadama i konzulatima u svojim zemljama i zahtijevati oslobađanje osuđenih civila;
- tražiti od vaših vlada da prestanu podržavati egipatsku huntu;
- organizirati javne projekcije video-materijala o našoj borbi;
- organizirati video-konferencije sa aktivistima iz Egipta;

O svemu nas možete obavijestiti preko e-mail adrese: [email protected]

Radiosarajevo.ba

Vjerujete li da će uskoro početi obnavljanje Sarajevske žičare?

Ne znam
Ne vjerujem
Vjerujem