Pismo iz Egipta: Odbranimo revoluciju od vojske! Februar 2011: Šta se promijenilo
13. novembar 2011. u 19:29
Pismo iz Egipta: Odbranimo revoluciju od vojske!


Nakon pada diktatora Hosnija Mubaraka, zaboravili smo Egipat, uvjereni da tamo cvjetaju ruže demokratije. Ipak, ovo pismo svjedoči da se diktatura nastavlja. Kao i borba egipatskog naroda za slobodu.

Pismo iz Kaira,
pokretima Okupiraj/Dekoloniziraj, i svim drugim pokretima solidarnosti

Nakon tri decenije života pod dikaturom, Egipćani su poveli revoluciju tražeći hljeb, slobodnu i socijalnu pravdu. Nakon skoro pa utopijske osamnaestodnevne okupacije Trga Tahrir, oslobodili smo se Mubaraka i pristupili drugom, mnogo težem, zadatku: uklanjanju Mubarakovih aparata moći. Diktator je otišao, ali vojni režim je ostao. Tako se, zapravo, nastavlja naša revolucija: i dalje stvaramo pritisak, izlazimo na ulice i zahtijevamo pravo da sami, bez višegodišnjeg sistema represije, kontrolišemo svoje vlastite živote. No, revolucija je sada – tek nakon što je otpočela – već pod udarom. Pišemo vam ovo pismo kako bismo vas upoznali sa trenutnim stanjem, i kako bismo vas pozvali na solidarnost.

S nama ste, preko televizije i drugih medija, živjeli 25. i 28. januara i 11. februara. Ali mi smo se borili i 25. februara, i 9. marta i 9. aprila i 15. maja i 28. juna i 23. jula i 1. augusta i 9. septembra i 9. oktobra. Iz dana u dan su nas napadale i vojska i policija: tukli su nas, hapsili, ubijali. Ali smo se odupirali i nastavljali borbu, jednog dana gubeći, drugog pobjeđujući uz žrtve. Preko hiljadu života je izgubljeno da bi Mubarak pao. I nakon toga ubijaju ljude, ali idemo naprijed, jer njihova smrt nije uzaludna. Ubili su Alija Mahera (15-godišnjak, 9. aprila), Atefa Yehija (upucan u glavu od strane snaga sigurnosti na protestu solidarnosti sa Palestincima, 15. maja), Minaa Daniala (ubijena od strane vojske 9. oktobra)... Mina Danial čak ni mrtav nema mira: i dalje je na spisku optuženih od strane vojnog tužioca.

Nakon što je vojna hunta preuzela vlast, pred vojne sudove je izvedeno najmanje 12.000 ljudi, kojima je zabranjeno pozivati svjedoke i koji imaju ograničen pristup advokatima. Jedni su izloženi strašnim torturama, drugi su u zatvorima, trećima su izrečene smrtne kazne. Vojska seksualno zlostavlja demonstrantkinje putem takozvanih testova nevinosti.

Vojska je ubila 28 ljudi na Masperu, 9. oktobra, gazeći tenkovima kroz ulice i pucajući na masu, kasnije na televiziji sve to tumačeći sektaškim koptsko-muslimanskim nasiljem. Istina je cenzurirana. Sistematski ciljaju na one koji javno govore. Prošle nedjelje je uhapšen i pritvoren naš drug i blogger Alaa Abd El-Fattah.

U znak solidarnosti sa Egipćanima, 12. novembra je obilježen Međunarodni dan odbrane Egipatske revolucije, širom svijeta, uz slogan Odbranimo Egipatsku revoluciju, prekinimo vojno suđenje civilima!

I sve to radi vojska koja je, kao, trebala osigurati tranziciju ka demokratiji, koja je trebala čuvati revoluciju, a u to je, izgleda, uvjerila i mnoge Egipćane, a ne samo svjetsku javnost. Zvanično, vojska osigurava stabilnost pred nadolazeće izbore. Ali i kada izaberemo novi sastav parlamenta, živjet ćemo i dalje pod huntom, koja drži zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Oni koji se usprotive bivaju šikanirani, hapšeni i mučeni. Vojno suđenje civilima je osnovni represivni alat. Zatvori su puni žrtava tranzicije.

Zasad odbijamo sarađivati sa vojnim sudovima i tužilaštvima. Nećemo se predavati, nećemo sami dolaziti na ispitivanja; ako im trebamo, naći će nas kod kuće ili na poslu.

Devet mjeseci traje naša revolucija. Marširamo, okupiramo, štrajkujemo. I vi! Marširajte, okupirajte, štrajkujte! Sjećajući se podrške svijeta u januaru, znamo da nas svijet prati i da je inspiriran našom revolucijom. Sada je red na vas da nas inspirišete dok pratimo vaše borbe. Marširali smo na Ambasadu Sjedinjenih Država u Kairu, u znak protesta zbog nasilnog prekidanja okupacije u Oaklandu. Naša je snaga u našoj zajedničkoj borbi. Ako slome naš otpore, pobijedit će onih 1 posto, u Kairu, New Yorku, Londonu, Rimu – svugdje! Ali dok živi revolucija, naši umovi ne poznaju granice. Još uvijek možemo stvoriti svijet vrijedan življenja.

Možete nam pomoći da odbranimo revoluciju!

Egipatskoj državu su G8, MMF i Zaljevske zemlje obećali pomoć od 35 milijardi dolara. Sjedinjene Države egipatskoj vojsci daju svake godine pomoć vrijednu 1.3 milijarde doalra. Svijet nastavlja sarađivati sa vojnom vlašću u Egiptu. Ubijaju nas mecima proizvedenim u Americi. Suzavac koji koriste od Oaklanda do Palestine proizveden je u Wyomingu. Prva posjeta Davida Camerona Egiptu nakon pada Mubaraka bila je povezana sa prodajom oružja. To je tek nekoliko primjera. Ljudski život, sloboda i budućnost ne smiju biti trgovačka roba. Moramo se ujediniti protiv vlasti koje ne rade za interese naroda.

Šta vi možete učiniti za nas!

- pisati egipatskim ambasadama i konzulatima u svojim zemljama i zahtijevati oslobađanje osuđenih civila;
- tražiti od vaših vlada da prestanu podržavati egipatsku huntu;
- organizirati javne projekcije video-materijala o našoj borbi;
- organizirati video-konferencije sa aktivistima iz Egipta;

O svemu nas možete obavijestiti preko e-mail adrese: [email protected]

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović