Igrati badminton u Sarajevu Loptice sa gušćijim perom
22. april 2011. u 12:00
Igrati badminton u Sarajevu
0


Badminton je, po mnogima, sport star i preko dvije hiljade godina, ali je sadašnje oblike i pravila poprimio krajem 19. stoljeća u Engleskoj.

Međunarodna badmintonska federacija osnovana je 1934. godine, a badminton je dio olimpijskog programa postao 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni. Ovaj sport se igra i u Bosni i Hercegovini, a od 2006. godine postoji i državni savez, dok su entitetski savezi napravljeni nešto kasnije.

U badmintonu se, u zatvorenoj prostoriji, susreću dva pojedinca ili dva para, odvojena mrežom, a za igru su potrebni reketi i loptice koje mogu biti pernate i plastične.

Posjetili smo Badminton akademiju Sarajevo i razgovarali sa njihovim predsjednikom Samirom Mušićem, koji je inače i predsjednik Badminton saveza FBiH.

Da li ste znali
Da je badminton sport u kojem je izmjerena najveća brzina leta loptice. Najbržu 'raketu' poslao je kineski badmintonaš Fu Haifeng koji je badmintonsku lopticu napucao brzinom od 332 kilometra na sat.

Radiosarajevo.ba: Kakva je situacija sa badmintonom u našoj zemlji?
Mušić: Badminton savez Bosne i Hercegovine osnovan je 2006. godine, a Federalni savez postoji od decembra prošle godine. Postoje badminton klubovi u Banjaluci, Prijedoru, Bihaću, Jablanici, Sarajevu, Travniku a uskoro i u Ljubuškom. Polako se širimo. Badminton postaje sve popularniji sport. Što se tiče rezultata u okruženju najviše je napredovala Hrvatska, koja je dvadesetak godina ispred nas. Ono što mi radimo je popularizovanje sporta.

Radiosarajevo.ba: Na koji način?
Mušić:
Najviše pažnje posvećujemo radu na mlađim kategorijama, jer moramo tek da izgradimo igrače. Kreće se od nekog uzrasta pd osam do deset godina kao početne kategorije.

Radiosarajevo.ba: Koje su druge kategorije?
Mušić:
U Bosni i Hercegovini kategorije su podijeljene još na djecu od deset do petnaest godina, od petnaest do sedamnaest i seniore.

Radiosarajevo.ba: Koliko Akademija trenutno broji članova?
Mušić: Imamo tridesetak zvaničnih članova, ne računajući djecu koja treniraju u klubu. Imamo oko petnaest aktivnih igrača u mlađim kategorijama. Osim ovog profesionalnog dijela, imamo i rekreativce koje dolaze na termine koje mi imamo ovdje u Srednjoj školi za medicinske sestre.


Samir Mušić (Foto: N. Čolić/Radiosarajevo.ba)

Radiosarajevo.ba: Postoje li neka takmičenja u Bosni i Hercegovini?
Mušić: Prošle godine imali smo Federalno prvenstvo u Pazariću u desetom mjesecu. Imali smo i državno prvenstvo u kategorijama do petnaest, do sedamnaest godina. Pošto smo sa radom počeli tek 2006. godine nemamo igrače u seniorskim kategorijama, iako je to baš sad vrijeme za neku djecu koja su se bavila badmintonom da prelaze tu neku granicu. 

Radiosarajevo.ba: Da li je bilo odlazaka i van granica naše zemlje?
Mušić: Obilazimo međunarodne turnire, koliko mi to finansijski možemo podnijeti. Igrači iz Bosne i Hercegovine bili su na turnirima u Turskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji...

Radiosarajevo.ba: Ima li pomoći institucija?
Mušić: Apliciramo na projekte, bilo koje državne natječaje, entitetskim ministarstvima, kantonalnim ministarstvima. To su većinom projekti koji se baziraju na popularizaciji. Koristimo sve ostale aktivnosti u smislu društvenih događanja. Pokušavamo kroz turnire da privučemo pažnju sponzora koji bi eventualno pružili podršku.


Članska karta Badminton akademije Sarajevo (Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba)

Akademija je ponudila slušaocima Radio Sarajeva i dvije članarine u trajanju od dva mjeseca za djecu od petog do osmog razreda, koje će se dijeliti u ponedjeljak.

Svi zainteresvoani koji se žele profesionalno ili rekreativno da se bave badmintonom više informacija mogu dobiti na telefon 061 106 763.

Samir, Radiosarajevo.ba

Mogu li Zmajevi do baraža za EP u fudbalu?

Bez problema
Biće teško, ali proći ćemo
Ne vjerujem
Ne znam