Igrati badminton u Sarajevu Loptice sa gušćijim perom
22. april 2011. u 12:00
Igrati badminton u Sarajevu
0


Badminton je, po mnogima, sport star i preko dvije hiljade godina, ali je sadašnje oblike i pravila poprimio krajem 19. stoljeća u Engleskoj.

Međunarodna badmintonska federacija osnovana je 1934. godine, a badminton je dio olimpijskog programa postao 1992. godine na Olimpijskim igrama u Barceloni. Ovaj sport se igra i u Bosni i Hercegovini, a od 2006. godine postoji i državni savez, dok su entitetski savezi napravljeni nešto kasnije.

U badmintonu se, u zatvorenoj prostoriji, susreću dva pojedinca ili dva para, odvojena mrežom, a za igru su potrebni reketi i loptice koje mogu biti pernate i plastične.

Posjetili smo Badminton akademiju Sarajevo i razgovarali sa njihovim predsjednikom Samirom Mušićem, koji je inače i predsjednik Badminton saveza FBiH.

Da li ste znali
Da je badminton sport u kojem je izmjerena najveća brzina leta loptice. Najbržu 'raketu' poslao je kineski badmintonaš Fu Haifeng koji je badmintonsku lopticu napucao brzinom od 332 kilometra na sat.

Radiosarajevo.ba: Kakva je situacija sa badmintonom u našoj zemlji?
Mušić: Badminton savez Bosne i Hercegovine osnovan je 2006. godine, a Federalni savez postoji od decembra prošle godine. Postoje badminton klubovi u Banjaluci, Prijedoru, Bihaću, Jablanici, Sarajevu, Travniku a uskoro i u Ljubuškom. Polako se širimo. Badminton postaje sve popularniji sport. Što se tiče rezultata u okruženju najviše je napredovala Hrvatska, koja je dvadesetak godina ispred nas. Ono što mi radimo je popularizovanje sporta.

Radiosarajevo.ba: Na koji način?
Mušić:
Najviše pažnje posvećujemo radu na mlađim kategorijama, jer moramo tek da izgradimo igrače. Kreće se od nekog uzrasta pd osam do deset godina kao početne kategorije.

Radiosarajevo.ba: Koje su druge kategorije?
Mušić:
U Bosni i Hercegovini kategorije su podijeljene još na djecu od deset do petnaest godina, od petnaest do sedamnaest i seniore.

Radiosarajevo.ba: Koliko Akademija trenutno broji članova?
Mušić: Imamo tridesetak zvaničnih članova, ne računajući djecu koja treniraju u klubu. Imamo oko petnaest aktivnih igrača u mlađim kategorijama. Osim ovog profesionalnog dijela, imamo i rekreativce koje dolaze na termine koje mi imamo ovdje u Srednjoj školi za medicinske sestre.


Samir Mušić (Foto: N. Čolić/Radiosarajevo.ba)

Radiosarajevo.ba: Postoje li neka takmičenja u Bosni i Hercegovini?
Mušić: Prošle godine imali smo Federalno prvenstvo u Pazariću u desetom mjesecu. Imali smo i državno prvenstvo u kategorijama do petnaest, do sedamnaest godina. Pošto smo sa radom počeli tek 2006. godine nemamo igrače u seniorskim kategorijama, iako je to baš sad vrijeme za neku djecu koja su se bavila badmintonom da prelaze tu neku granicu. 

Radiosarajevo.ba: Da li je bilo odlazaka i van granica naše zemlje?
Mušić: Obilazimo međunarodne turnire, koliko mi to finansijski možemo podnijeti. Igrači iz Bosne i Hercegovine bili su na turnirima u Turskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji...

Radiosarajevo.ba: Ima li pomoći institucija?
Mušić: Apliciramo na projekte, bilo koje državne natječaje, entitetskim ministarstvima, kantonalnim ministarstvima. To su većinom projekti koji se baziraju na popularizaciji. Koristimo sve ostale aktivnosti u smislu društvenih događanja. Pokušavamo kroz turnire da privučemo pažnju sponzora koji bi eventualno pružili podršku.


Članska karta Badminton akademije Sarajevo (Foto: Nermin Čolić/Radiosarajevo.ba)

Akademija je ponudila slušaocima Radio Sarajeva i dvije članarine u trajanju od dva mjeseca za djecu od petog do osmog razreda, koje će se dijeliti u ponedjeljak.

Svi zainteresvoani koji se žele profesionalno ili rekreativno da se bave badmintonom više informacija mogu dobiti na telefon 061 106 763.

Samir, Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga