Online centar za informacije o nestalim osobama
29. mart 2011. u 14:43
Online centar za informacije o nestalim osobama
0

U organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) danas je u Sarajevu upriličena prezentacija o procesu traženja nestalih u BiH u sklopu koje je predstavljen ICMP-ov online centar za informacije o nestalim osobama.

Radi se o interaktivnom pretraživaču koji  porodicama nestalih i drugim zainteresiranim subjektima omogućava da putem Interneta (ICMP-ove stranice) provjere status nestalih srodnika/osoba koristeći tri različita pretraživača - Upit o nestalim osobama, Upit o uzorcima posmrtnih (post-mortem) ostataka i Upit o grobnicama (pojedinačnim i masovnim).

Opširnije ovdje.

ICMP-ov online centar omogućava da se nakon ukucavanja imena i prezimena nestale osobe u određenu rubriku pretraživača - Upita o nestalim osobama dođe do preciznih podataka, uključujući informacije o datim DNK-a uzorcima, odnosno o tome da li je došlo do podudaranja, te izdavanja DNK-nalaza.

Upit o uzorcima posmrtnih  ostataka dostupan je samo nadležnim institucijama i sudskomedicinskim vještacima koji su dio ICMP-ovog DNK identifikacionog programa, a za javnost je značajan i treći pretraživač koji se tiče predatih DNK-a uzoraka iz određenih grobnica.

Pokazatelji svjedoče o tome da je u Bosni i Hercegovini dosad pronađeno i identificirano više od dvije trećine od nestalih osoba, odnosno da je proces traženja nestalih obuhvatao oko 30.000 osoba, a da je dosad pronađeno oko 20.000, te da se nastavlja traganje za još oko 10.000 nestalih, prenosi Fena.

Od ukupnog broja pronađenih 13.402 osobe identificirane su putem DNK analize, a ostatak metodom prepoznavanja.

radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga