Poplave u Australiji ne jenjavaju
06. januar 2011. u 07:25
Poplave u Australiji ne jenjavaju

Poplave u Australiji ne jenjavaju, a većina gradove tek očekuje vrh vodenog vala od lokalnih rijeka.

La Nina, vremenski fenomen koji hara južnom Zemljinom polutkom, itekako je ostavila traga na Australiju, odsjekavši 40 gradova od svijeta i ostavivši 200.000 stanovnika bez domova. Zbog otpada i pesticida koji su dospjeli u more ugrožen je i Veliki koraljni greben.

Dodatne probleme stvaraju i divlje životinje, poput zmija i krokodila, koje poplave nanose u naseljena poplavljena područja, pa australske vlasti dodatno upozoravaju stanovništvo da se ne zadržava na poplavljenim područjima, jer im ne prijeti samo voda.

“Otpad i pesticidi nošeni bujicama koje se ulijevaju u more opasan su "koktel" za krhku ravnotežu tog jedinstvenog ekosistema upisanog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Te bi bujice "mogle poremetiti hranidbeni lanac i život koralja", ocijenila je Michelle Devlin s Univerziteta James Cook, javljaju mediji, prenosi Fena.

Službeni broj gradova direktno zahvaćenih poplavama popeo s 22 na 40, izjavila je predsjednica vlade države Queensland Anna Bligh, dok se stanovnici Queenslanda pripremaju na novi porast nivoa vode i nove oluje popraćene snažnim padavinama. U srijedu je proglašena uzbuna od oluje za jug Queenslanda s opasnošću "od vrlo jakih padavina i naglog porasta voda".

Grad Bundaberg, koji se nalazi 320 kilometara od prijestolnce Queenslanda Brisbanea, suočava se s najgorom poplavom još od davne 1942. godine.

U međuvremenu, gradić St. George, s populacijom od 5.000 stanovnika, očekuje vrhunac vodenog vala poplave od čak 14 metara. Predviđaju kako će se domovi polovine stanovništva naći potpuno pod vodom.

“Predviđeno je da će vrh vodenog vala biti +14 metara, a prije toga bio je 13.39 metara”, rekla je gradonačelnica Donna Stewart., javlja Fena.

U jednom od najgore pogođenih područja, oko stočarskog gradića Rockhamptona, porast vode od samo 20 centimetara, poplavio bi dodatnih 400 domova i ugroženo bi bilo dodatnih 4.000. Danas se očekuje i vrhunac vodenog vala rijeke Fitzroy, koja prolazi tim područjem. Rockhampton ima populaciju od 75.000 stanovnika i odsječen je od ostatka zemlje. U taj se grad dolazi jedino helikopterom i čamcima, prenose u srijedu agencije.

Prošla je godina u Australiji bila treća u nizu po količini oborina, s čak 11 mjeseci u kojima se bilježio nivo oborina veća od uobičajenog prosjeka. Sve to ostavit će traga i na australsku ekonomiju, a očekuje se i pad BDP-a od 0,4 posto, odnosno 5 milijardi australskih dolara. Australski godišnji budžet, za usporedbu, iznosi 1,3 bilijuna dolara.

radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović