Tomašica: Najveća masovna grobnica na Balkanu, ekshumacija još traje Tomašica, Foto: Arhiv
15. novembar 2013. u 11:57
Tomašica: Najveća masovna grobnica na Balkanu, ekshumacija još traje
0

Uprkos lošem vremenu i teškim uvjetima ekshumacija žrtava iz masovne grobnice Tomašica, na području Prijedora, je u toku.

„Za sada su angažirana tri bagera da bi se proces ekshumacije ubrzao i pripremio teren za pretraživanje. Uklanja se vještački nasip zemlje i detaljno pretražuje širi lokalitet rudnika Tomašica“, kazala je danas agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Po njenim riječima, sasvim je sigurno da je rudnik Tomašica najveća masovna grobnica koja je do sada pronađena, ne samo u našoj zemlji nego i na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata.

„Informaciju o postojanju masovne grobnice dao je bivši pripadnik Vojske RS-a i pri tome nije tražio nikakvu protuuslugu“, podsjeća Čengić.

Ekshumacija na ovom lokalitetu traje treći mjesec, podsjeća Fena, a do sada je iz ove primarne masovne grobnice ekshumirano 430 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

„Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se već uzimaju koštani uzorci za DNK analizu i pripremaju tijela za sudskomedicinsku obradu. U Šejkovači se nalazi više od 700 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na području Bosanske krajine iz pojedinačnih i masovnih grobnica i čekaju konačnu identifikaciju“, kazala je Čengić.

Ekshumacijom na lokalitetu Tomašica koja se nastavlja rukovodi Tužilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba

Smatrate li da je opravdano da GRAS podigne kredit od 50 miliona KM?

Nije opravdano, novac im treba samo da pokriju dugovanja
Ne znam
Opravdano je, iskoristit će to za poboljšanje usluga