Tomašica: Najveća masovna grobnica na Balkanu, ekshumacija još traje Tomašica, Foto: Arhiv
15. novembar 2013. u 11:57
Tomašica: Najveća masovna grobnica na Balkanu, ekshumacija još traje
5

Uprkos lošem vremenu i teškim uvjetima ekshumacija žrtava iz masovne grobnice Tomašica, na području Prijedora, je u toku.

„Za sada su angažirana tri bagera da bi se proces ekshumacije ubrzao i pripremio teren za pretraživanje. Uklanja se vještački nasip zemlje i detaljno pretražuje širi lokalitet rudnika Tomašica“, kazala je danas agenciji Fena glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Po njenim riječima, sasvim je sigurno da je rudnik Tomašica najveća masovna grobnica koja je do sada pronađena, ne samo u našoj zemlji nego i na Balkanu nakon Drugog svjetskog rata.

„Informaciju o postojanju masovne grobnice dao je bivši pripadnik Vojske RS-a i pri tome nije tražio nikakvu protuuslugu“, podsjeća Čengić.

Ekshumacija na ovom lokalitetu traje treći mjesec, podsjeća Fena, a do sada je iz ove primarne masovne grobnice ekshumirano 430 žrtava, od toga 275 kompletnih tijela, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni na području Prijedora u ljeto 1992. godine.

„Nakon ekshumacije posmrtni ostaci žrtava prevezeni su u Centar za obdukciju i identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje se već uzimaju koštani uzorci za DNK analizu i pripremaju tijela za sudskomedicinsku obradu. U Šejkovači se nalazi više od 700 posmrtnih ostataka koji su ekshumirani na području Bosanske krajine iz pojedinačnih i masovnih grobnica i čekaju konačnu identifikaciju“, kazala je Čengić.

Ekshumacijom na lokalitetu Tomašica koja se nastavlja rukovodi Tužilaštvo BiH.

Radiosarajevo.ba

Ko će pobijediti u sarajevskom derbiju?

Željezničar
Sarajevo
Bit će neriješeno