FK Željezničar dobija ženski tim? Samira Hurem
25. maj 2013. u 17:59
FK Željezničar dobija ženski tim?


Ženski fudbal u Bosni i Hercegovini
posljednjih godina bilježi odlične rezultate. Naš državni tim sve je bliže samom vrhu, a raduje i sve bolji odnos kuće bh. fudbala koji ulaže napore da našim najboljih fudbalerkama obezbijedi optimalne uvjete za rad prilikom svih okupljanja, prijateljskih i takmičarskih utakmica u svim reprezentativnim kategorijama.

No, situacija je na klupskom nivou i dalje teška, a najbolji ženski timovi opstaju u teškim i lošim uvjetima za rad.

Traže se rješenja, a zanimljivim putem reorganizacije mogao bi krenuti naš najbolji fudbalski tim.

Priredio: Emir Aletić, Manjine.ba
Razgovarala: Ermina Skorupan – Husejnović, Manjine.ba

Sarajevski SFK 2000 najbolji je ženski klub u Bosni i Hercegovini. Fudbalerke iz glavnog grada naše zemlje ozbiljan su faktor i na međunarodnoj sceni, a plasman u šesnaestinu finala Lige evropskih prvakinja prošle sezone, jedan je od najvećih uspjeha klupskog sporta u našoj zemlji posljednjih dvadesetak godina.

Fenomenalni rezultati

”Naš klub postoji od 2000. godine kao malonogometna selekcija Novog Grada. Deset godina zaredom osvajamo prvenstvo naše zemlje i nacionalni Kup. Naš najveći uspjeh je plasman u šesnaestinu finala Lige prvakinja i to je ono što nas čini velikim”, kaže Samira Hurem, trenerica tima na početku našeg razgovora.

SFK 2000 je najtrofejniji klub na općini Novi Grad, ali posljednjih godina ipak ne uspijevamo igrati na stadionu Otoka. No, razumijevanja je imao Fudbalski klub Željezničar koji je ustupio svoje terene na raspolaganje ovom sjajnom ženskom sportskom kolektivu. No, ipak, sve to nije dovoljno.

SFK 2000 postaje ŽFK Željezničar?

”Najvažnija nam je podrška matične općine koja izostaje u posljednje vrijeme. Radimo i treniramo jer volimo ovaj sport. Od ovoga ne zarađujemo, teško se organizovati, ali istrajaćemo. Želimo privući interes sponzora i obezbijediti sebi, prije svega, osigurati trening. Kako dospijevamo na trening? Preskačemo ogradu! Opasno je i neobično, ali to je jedini način. Imamo li svlačionicu? Ne! Presvlačimo se pored terena! Kada pada kiša, stvari nam pokisnu, ne želimo i ne možemo više tako. Mi se i na Grbavici osjećamo kao kod kuće. Željo nas stvarno pazi. Možda ćemo od naredne sezone nositi ime Željezničar, zašto ne? Sve su varijante otvorene i vidjećemo”, dodaje jedna od najpersktivnijih fudbalskih trenerica u Evropi za Manjine.ba

”Nama ništa nije teško. Snagom koju prikupljaju na terenu, ostvaruju uspjehe u školi i na fakultetima. Družimo, se putujemo i jedne drugima pomažemo. I opet ćemo biti najbolje”, kaže na kraju razgovora Samira Hurem.

''Savez će pomoći''

U Savezu sve više pažnje poklanjaju radu s fudbalerkama, ali ni taj trud, još uvijek nije dovoljan.

”Poklanjamo veliku pažnju razvoju ženskog fudbala. Sve naše selekcije tretiraju se identično kao i muške selekcije što nam predstavlja veliko zadovoljstvo. Naši klubovi su konkurentni na međunardnoj sceni, ali bit će još bolje. Klubovi se bore s finansijskim problemima, ali Fudbalski savez od ove godine će od ove godine napraviti iskorak i više pomoći našim timovima”, najavljuje Nermina Hadžibajrić, koordinatorica za ženski fudbal kuće bosankohercegovačkog fudbala.

Radiosarajevo.ba

Kako ćete obilježiti Prvi maj?

Na izletu
U mjestu u kojem živim
Na putovanju
Radno