Promocija povodom 100. rođendana Ćamila Sijarića Bista Ćamila Sijarića u Sarajevu
21. maj 2013. u 20:40
Promocija povodom 100. rođendana Ćamila Sijarića


U povodu 100 godina od rođenja književnika Ćamila Sijarića večeras su u Sarajevu promovirana izabrana djela ovog istaknutog književnog stvaraoca.

O Sijarićevom književnom opusu koji svjedoči nepresušno bogatstvo književnog izraza govorili su profesori Marko Vešović i Enver Kazaz, predstavljajući ga kao vrhunskog liričara, pjesnika, pripovjedača i romansijera.

Promotori su istaknuli kako je Ćamil Sijarić u svojim romanima uspio da sintetizira kulturu i prirodu i da napravi kulturološki novohistorijski roman, pri čemu je historija tek pozadina ili kulisa za priču koja nosi univerzalnu poruku, ponirući do najdubljih metafizičkih tajni ljudskog postojanja i uopšte čovjekovog prisustva u svijetu.

Prema ocjeni promotora, radi se o stvaraocu prepoznatljivog izraza, koji je otvorio jednu od najvažnijih tema književnosti ovih prostora, a koja bi se mogla okarakterizirati kao "sunovrat povijesti u ljudsku psihu".

"Recepcijom teme koju nudi Sijarićevo djelo, današnja Bosna i Hercegovina i južnoslavneski prostor mogu puno naučiti o načinu na koji se nositi s traumom, koju je on uspio po nalogu vlastite humanističke etike preraditi u tragičnoj temi historije", rečeno je.

Ocjenjeno je kako Sijarić predstavlja južnoslovenskog magijskog realistu, uz napomenu da je on za ovaj prostor ono što su za Latinsku Ameriku Marques ili Borhes neuporediv s drugima, pisac vlastite književne geografije i iskaza, književni stvaralac koji predstavlja savršenog poetskog pripovjedača.     

Ćamil Sijarić je iza sebe ostavio zbirke pripovijetki: Ram bulja, Naša snaha i momci, Kuću kućom čine lastavice, Sablja, Putnici na putu, Kad djevojka spava, Miris lišća orahova, Francuski pamuk, Priče kod vode, Rimski prsten, Zelen prsten na vodi, Zapis o gradovima i romane Bihorci, Konak, Mojkovačka bitka i Carska vojska.

Vezano
Miljenko Jergović: Ćamil Sijarić, prognanik

Radiosarajevo.ba

Za koga biste glasali da su izbori danas?

Bakir Izetbegović
Mladen Ivanić
Dragan Čović
Fahrudin Radončić
Emir Suljagić
Bakir Hadžiomerović
Sefer Halilović
Mustafa Cerić
Džebrail Bajramović
Mirsad Kebo
Halil Tuzlić
Adil Žigić
Željka Cvijanović
Goran Zmijianjac
Martin Raguž
Živko Budimir
Anto Popović